Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preventiva v primeru jederskega - kaljiev jodid

678 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Država naj razmisli ali bi bilo primerno razdeliti kalijev jodid med vse državljane v primeru da se zgodi najslabši možen scenarij kjer bi bili izpostavljeni sevanju zaradi jedrske eksplozije.

Švica vsakih 10 let državljanom preventivno razdeli kalijev jodid. V primeru da ga bomo državljani potrebovali bo ta distribuiran prepozno, prav tako ga bo zmanjkalo hitro kot je bilo to z maskami ob začetku COVID-19 obdobja.

www.sos112.si/slo/tdocs/2013_17_04_dujic.pdf

Preventiva je bila vedno najboljšo zdravilo. V primeru, da ga ne želi distribuirati brezplačno pa naj omogoči da ga državljani kupimo.

46 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 40 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 93 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 4. 2022

Odziv Ministrstva z zdravje

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve skrbi za skladiščenje zalog kalijevega jodida, ki jih je dovolj za prebivalce Republike Slovenije do dopolnjenega 40 leta starosti. Zaloge teh tablet so regijsko porazdeljene in se shranjujejo v določenih bolnišnicah.  Sproščanje teh zalog do lekarn lahko poteka le na urejen način, kot je to določeno s predpisi in protokoli, kot so Državni načrt zaščite in reševanja ob jedrski ali radiološki nesreči, Pravilnik o uporabi tablet kalijevega jodida ob jedrski in radiološki nesreči, Načrt razdelitve  tablet kalijevega jodida ob jedrski ali radiološki nesreči ter drugi.

V kolikor bi bila sprejeta odločitev, da se zagotovi predčasno razdeljevanje tablet s kalijevim jodidom iz blagovnih rezerv in bi prebivalci iz strahu zaužili tablete s kalijevim jodidom, ne da bi to odredil poveljnik Civilne zaščite, bi nastala dvojna škoda – do izraza bi lahko prišli le morebitni neželeni učinki kalijevega jodida in zaloga bi bila porabljena, kar pomeni, da in v primeru resne potrebe po zaščiti s stabilnim jodidom  te nebi več mogli zagotoviti iz državnih blagovnih  rezerv. Lekarne bi v tem primeru imele na voljo le komercialne zaloge tablet s kalijevim jodidom.

Komentarji