Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zaklonišča

1012 OGLEDOV 20 KOMENTARJEV

Nemudoma je potrebno narediti nadzor nad slovenskimi zaklonišči ter jih spraviti v funkcjonalnost. Sedaj je v blokovskih naseljih vse drugo kot zaklonišče.

78 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 40 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Simon1212 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 4. 2022

Odziv Ministrstva za obrambo

Evidenco zaklonišč vodijo občine (9. člen Uredbe o gradnji in vzdrževanju zaklonišč). Evidenca vsebuje podatke o zaporedni številki, vrsto zaklonišča s številom mest, naslov, lastnika ter datum zadnjega pregleda zaklonišča. Na podlagi 10. člena zgoraj omenjene Uredbe morajo biti zaklonišča redno vzdrževana, za njihovo vzdrževanje in smotrno uporabo pa so odgovorni lastniki zaklonišč. Skladno s Pravilnikom o tehničnih normativih za zaklonišča in zaklonilnike mora lastnik pridobiti potrdilo o primernosti zaklonišča, in sicer od pooblaščene organizacije za tehnični in kontrolni preizkus ter izdajanje potrdil o primernosti zaklonišč. V skladu s 64. členom Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami se zaklonišča praviloma gradijo kot dvonamenski objekt. Izvajanje Zakona, Uredbe in Pravilnika nadzira Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Na področju, kjer se za graditev zaklonišč in zaklonilnikov uporabljajo splošni predpisi s področja graditve objektov, je pristojen Inšpektorat Ministrstva za okolje in prostor.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami različne nadzore predvidi s svojim letnim programom. V letošnjem letu so v občinah že nadzirali evidenco zaklonišč, ki jo morajo občine vodit ter veljavnosti potrdil o primernosti zaklonišč za občinska zaklonišča, ki so v javni lasti. Obenem pa se odzivajo tudi na prijave posameznikov glede stanja zaklonišč, tudi v večstanovanjskih objektih oziroma naseljih.

Komentarji