Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Rusija in Ukrajina

2041 OGLEDOV 176 KOMENTARJEV

Predlagam da smo do tega konflikta nevtralni in ohranimo gospodarske vezi z obema državama. Zakaj sodelovati v sankcijah sebi na škodo? To je norost.

112 glasov

49 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 40 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Erazem Lipovina 134 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 11. 2022

Odziv Ministrstva za zunanje zadeve

Ukrajina je napadena in se brani. Ruska federacija si v nasprotju z vsemi načeli povojne ureditve sveta poskuša prisvojiti tuje ozemlje z vojaško silo. Gre za grobo kršitev mednarodnega prava, ki temelji na spoštovanju suverenosti in ozemeljske nedotakljivosti držav. Ruska federacija je z vojaškim napadom kršila temeljna načela mednarodnega prava, kot so Ustanovna listina Združenih narodov, ustanovni dokumenti Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, Helsinško sklepno listino in Pariško listino, katerih podpisnici sta tudi Ruska federacija in Republika Slovenija.

Republika Slovenija zagovarja ozemeljsko celovitost Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Omejevalnim ukrepom EU se je Republika Slovenija pridružila z namenom oslabiti gospodarsko bazo Rusije, ji onemogočiti dostop do kritičnih tehnologij in trgov ter znatno zmanjšati njeno zmožnost za vojskovanje.

V nadaljevanju pa bo treba vložiti več napora, da preprečimo nadaljnje zaostrovanje razmer. Vrata za premirje in iskanje diplomatskih rešitev morajo zato ostati odprta, da se lahko čimprej začne obnova Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih mejah.

Komentarji