Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Tolmin_nujna obnova urgentnega centra (reševalci)

1355 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Posočje si zasluži ustrezen urgentni center, ki ustreza sodobnim standardom.

Ljudje in turisti v Tolminu, Kobaricu, Bovcu in okolici si zaslužijo reševalno službo, ki je primerna za 21. stoletje.

 

Vlada naj nemudoma odobri sredstva za obnovo prostorov, nakup nove opreme in kadra...

Tudi tukaj živijo volilci, davkoplačevalci in si zaslužijo enako obravnavo kot jo imajo ljudje v Ljubljani.

 

 

novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/61fd426864ec0/vlada-si-je-premislila-v-tolminu-ne-bo-evrov

89 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 38 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N Naredimoskupaj 13 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 5. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

Na ministrstvu redno spremljamo stanje na področju zdravstvene oskrbe, ki ga pokriva ZD Tolmin (ustanovitelji občine Tolmin, Bovec, Kobarid). Ministrstvo je podalo pozitivna mnenja na projekte lokalne skupnosti, ki izboljšujejo pogoje dostopnosti prebivalstva do zdravstvenega varstva na podlagi   Zakona o TNP, ki  predvideva razvoj nadstandardnih storitev zdravstvenega varstva.

Ministrstvo je v letih 2015 – 2019 zagotovilo ZD Tolmin tudi znatna finančna sredstva (dodatnih 300.000 EUR) za izboljšanje pogojev za izvajanje nujne medicinske pomoči.

V SD za l.2020 pa se jim je priznal za izvajanje dela v urgentni ambulanti  program Triaža v SUC, kar znaša na letnem nivoju še dodatnih 160.000 €.

Lokacija službe NMP je centralizirana v občini Tolmin (16 km) , zato prihaja do daljših povprečnih  odzivnih časov na intervencijo (21 minut). To sicer nekoliko odstopa od ostalih področij in tudi to je eden izmed razlogov, da je enota ustrezno kadrovsko okrepljena in financirana.  Potrebno je tudi pojasniti, da ima NMP na tem področju svojo specifiko in sicer v smislu da, do prihoda reševale ekipe iz ZD Tolmin na področje ostalih občin, nudijo NMP zdravniki iz ambulante družinske medicine, velikokrat pa so aktivirani tudi prvi posredovalci. Prav tako imajo zelo dobro razvito mrežo AED (defibratorjev), ki je je na tem območju čez 40.

Glede izboljšanja dostopa do sosednjih občin in oddaljenih točk na področju delovanja enote NMP ZD Tolmin, pa bo moralo  vodstvo zavoda skupaj z ustanovitelji poiskati optimalne rešitve, skladno z kadrovskimi zmožnostmi.

Kljub aktivnemu pristopu, ostaja glavni problem  pomanjkanja zdravnikov, zato bodo potrebni dodatni ukrepi in napori  tudi s strani lokalne skupnosti  za izboljšanje pogojev zaposlitve zdravnikov. (npr. štipendiranje, stanovanjska problematika ipd. )

Težave na področju zagotavljanja NMP se pojavljajo predvsem v poletnem času, kjer se obisk turistov poveča kar za 5 x in nastane  problem zagotavljanja zdravstvene oskrbe tudi lokalnega prebivalstva.

Za rešitev te težave  je ministrstvo podprlo predlog in ZD Tolmin namenilo dodatnih 69.212. EUR na letnem nivoju za Turistično ambulanto Bovec. Prav tako smo zagotovili sredstva za dodatno reševalno vozilo v času poletne sezone v občini Bovec. 

Za posodobitev infrastrukture in opreme za nujno medicinsko pomoč bo Ministrstvo za zdravje v letu  2022 izvedlo razpis za zdravstvene zavode, kjer bodo imeli nujno medicinsko pomoč organizirano v obliki satelitskega urgentnega centra, kar bo bistveno izboljšalo pogoje za zdravljenje prebivalcev v lokalnem okolju.  Satelitski urgentni center (SUC) bo na območju Posočja lociran v ZD Tolmin, kjer se bo financiral SUC (objekt in oprema)  zraven projekta sofinanciranja obnove ZD za  izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, ki je v teku.

Komentarji