Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Delna oprostitev plačila prisoevkov za državljane brez osebnega zdravnika

911 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

Predlagam, da zzzs tiste, ki jim ne more zagotoviti osebnega zdravnika, delno oprosti plačila prispevka.

V nasprotnem primeru mora vsakemu plačniku prispevka dodeliti zdravnika po uradni dolžnosti - pacient pa ima pravico do menjave!

80 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 35 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Mojpredlogvam 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 4. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

V dosedanji ureditvi je bila dolžnost izbire osebnega zdravnika omejena le na osebe, ki še niso dopolnile 19. leta starosti. Ker zakon zavarovanim osebam, starejšim od 19. let, te dolžnosti ni nalagal, se z leti prišlo do občutnega razkoraka med številom zavarovanim oseb in med številom zavarovanih oseb z izbranim osebnim zdravnikom.

Pomanjkanje družinskih zdravnikov zavarovanim osebam otežuje iskanje novega osebnega zdravnika. Ministrstvo se zato strinja s predlogom, da ZZZS v primeru, da oseba ne more dobiti izbranega osebnega zdravnika, tega dodeli po uradni dolžnosti, pri čemer upošteva čim krajšo oddaljenost ambulante osebnega zdravnika od kraja stalnega prebivališča zavarovane osebe. Določitev osebnega zdravnika s strani Zavoda je lahko začasna rešitev, ki naslavlja zagato zavarovanih oseb, ki se problema z neizbranim osebnim zdravnikom pogosto lotevajo šele takrat, ko že potrebujejo določeno zdravstveno storitev in jim iskanje ustreznega osebnega zdravnika predstavlja le dodatno administrativno breme. Ko bi zavarovani osebi Zavod osebnega zdravnika določil, pa bi imela zavarovana oseba vedno možnost, da ga nadomesti z osebnim zdravnikom, ki ga bi izbrala sama.

Predlog zahteva spremembe zakonodaje in bo obravnavan v sklopu priprave teh sprememb.

Komentarji