Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odgovornost medijev in posameznih novinarjev

427 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Mediji niso orodje za obveščanje ampak orodje kapitala, lobijev in politikov. To je že dolgo jasno. Vem da predlog ne bo sprejet ker pobalinska vlada nebi sama sebi škodila. Pa vseeno predlagam vladi da se medijskim hišam, posameznim novinarjem, direktorjem medijskih hiš, urednikom in odgovornim urednikom naloži materialna in kazenska odgovornost za poročanja ki se izkažejo da so škodila javnosti, da so bila zavajajoča ali lažniva.

26 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J johi 42 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 3. 2022

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo uvodoma navaja, da 39. člen Ustave RS (svoboda izražanja) določa, da je v Republiki Sloveniji vsakomur zagotovljena svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja.

Skladno z določili 6. člena Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16, 39/16, 45/19 – odl. US, 67/19 – odl. US in 82/21; v nadaljnjem besedilu: ZMed), pa je dejavnost medijev v Republiki Sloveniji utemeljena na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti medijev za različna mnenja, prepričanja in za raznolike vsebine, na avtonomnosti urednikov, novinarjev in drugih avtorjev pri ustvarjanju programskih vsebin v skladu s programskimi zasnovami in profesionalnimi kodeksi, ter na osebni odgovornosti novinarjev oziroma drugih avtorjev prispevkov in urednikov za posledice njihovega dela.

V primerih, ko je z objavo obvestila v medijih bila prizadeta pravica ali interes posameznika, organizacije ali organa, ima vsakdo pravico od odgovornega urednika zahtevati, da brezplačno objavi njegov popravek objavljenega obvestila (26. – 41. člen ZMed).

Poleg navedenega pa v primerih, ko gre za zagotavljanje javnega interesa po objektivni, vsestranski in pravočasni informiranosti kot enega od nujnih pogojev demokratičnega odločanja o javnih zadevah, ima vsakdo pravico od odgovornega urednika zahtevati, da brezplačno objavi njegov odgovor na objavljeno informacijo, v katerem se z dokazljivimi navedbami zanikajo, bistveno popravljajo ali bistveno dopolnjujejo navedbe o dejstvih in podatkih v objavljeni informaciji (42. in 43. člen ZMed).

Glede na navedeno ocenjujemo, da je izpostavljena problematika že na ustrezen način urejena v ZMed, zato predmetni predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji