Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sistemska ureditev zapuščenih ruševin v naseljih

899 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

V vsakem naselju se nahaja vsaj kakša ruševina, ki ogroža sosednje objekte ali prebivalce, ali pa vsaj kazi podobo naselja. Ponavadi so lastništva takih objektov neurejena, ali je mnogo lastnkov, ki so medsebojno sprti ali so pa lastniki, dediči, razsejani po celem svetu. Posameznik, ki hoče urediti kakšno tako "podrtijo" v bližini, naleti ponavadi na visok zid iskanja lastnikov in birokracije.

Predlagam vladi, da se zadeve uredijo na državni ravni, kjer bi s pomočjo strokovnjakov ocenili stanje ruševin in pozvali lastnike k sanaciji/odstranitvi. Če se to po določenem roku ne bi zgodilo (neodzivnost, ni finančnih sredstev) bi lahko država/občina izvedla sanacijo in za stroške sanacije postavila plombo na del nepremičnine (tako kot se sedaj ureja oskrbnine v DSO-jih).

40 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DamjanBr 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


10. 5. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Z Zakonom o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17, 199/21 – ZUreP-3 in 20/22 – odl. US) je bil uveden inštrument »Odreditev vzdrževanja« (240. - 243. člen). Namen inštrumenta je, da lahko občina - katere ena od izvirnih pristojnosti je v skladu z Zakonom o lokalni samoupravi, načrtovanje prostorskega razvoja - zapove upoštevanje prostorskega načrta in ustrezno izvedbo posega v prostor, tako da odredi vzdrževanje. Občina lahko z odločbo odredi lastniku izvedbo konkretnih vzdrževalnih del in ga zaveže, da v določenem roku ta dela izvede. Občina mora pred izdajo odločbe lastniku svetovati kako naj bi se ukrepi, kot naj bi bili odrejeni, izvajali in kakšne so možnosti sofinanciranja iz proračunskih ali drugih sredstev če zavezanec teh del iz gospodarskih ali drugih razlogov ne bi mogel izvesti sam.

Enak inštrument ohranja tudi nov Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21) v členih od 255. do 257., ki se bo začel uporabljati 1. 6. 2022.

Komentarji