Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

voda

457 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

predlagam da se ukinejo razne dajatve za pitno vodo

26 glasov

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P predlagam1 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 3. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Zakon o vodah (Uradni list RS, št. 67/02, 2/04 – ZZdrI-A, 41/04 – ZVO-1, 57/08, 57/12, 100/13, 40/14, 56/15 in 65/20; v nadaljnjem besedilu: ZV-1) predpisuje dajatve za obremenjevanje voda. Za vsako rabo vodnega ali morskega javnega dobra ali naplavin, razen za splošno rabo, se plačuje plačilo za vodno pravico in vodno povračilo, skladno z določbami ZV-1. Plačilo za vodno pravico in vodno povračilo sta okoljski dajatvi za rabo naravnih dobrin. Za onesnaževanje voda se plačuje okoljske dajatve v skladu s predpisi o varstvu okolja.

ZV-1 določa, da se vodno dovoljenje ali koncesijo podeli proti plačilu (v nadaljnjem besedilu: plačilo za vodno pravico). Pri določitvi plačila za vodno pravico se upoštevajo naslednji kriteriji: razpoložljivost vode, namen, vrsta in obseg posebne rabe voda, višina sredstev za gradnjo potrebnih vodnih objektov in naprav, ekonomske ugodnosti, ki jih bo imetnik vodne pravice dosegel s posebno rabo voda ter čas trajanja posebne rabe voda.

Imetnik vodne pravice je v skladu z ZV-1 za rabo vode, naplavin ali vodnih zemljišč v lasti države dolžan plačevati tudi vodno povračilo, sorazmerno obsegu vodne pravice. Če ima imetnik vodne pravice za upravljanje objekta ali naprave za odvzem vode določenega upravljavca, je ne glede na določbo prejšnjega stavka zavezanec za plačilo vodnega povračila oseba, ki upravlja objekt ali napravo za odvzem vode. Vodno povračilo se plača ob upoštevanju načela povrnitve stroškov, povezanih z obremenjevanjem voda, ki vključuje zlasti: stroške izvajanja javnih služb po ZV-1, stroške investicij in vzdrževanja vodne infrastrukture, vključno s stroški za nakup zemljišč, potrebnih za njeno gradnjo, stroške države iz četrtega odstavka 24. člena ZV-1, stroške države za odkupe zemljišč iz petega odstavka 24. člena, drugega odstavka 18. člena ZV-1 ter za nakup vodnih ter priobalnih zemljišč ter sofinanciranje nakupa priobalnih zemljišč s strani lokalnih skupnosti iz 16. člena ZV-1, stroške odškodnin po ZV-1 ter stroške države zaradi zagotavljanja dobrega stanja voda.

Upravljanje z vodami ter z vodnimi in priobalnimi zemljišči ob upoštevanju temeljnih načel varstva okolja temelji tudi na načelu povrnitve stroškov, povezanih z obremenjevanjem voda, zato predlog, »da se ukinejo razne dajatve za pitno vodo« ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji