Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

zalivke

608 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

kot vsi vemo varčnih zarnic e27 ki so vsebovale zivo srebro več ne moreš kupiti ker jih drzava prepovedala ko pa greš k zobozdravniku ti pa veselo napollnijo amalgansko zalivko katere vsebina je prav zivo srebro in jih drzava dovoljuje kot uporabo razen za izjeme kot so nosečnice idr drugi pa če hočemo imeti belo zalivko pa moramo doplačati seveda vedno najdejo več ploskev in je 40 evrov za kar mora delavec delati cel dan ali več čeprav je sam material bele zalivke cenejši strošek predstavlja delo osebja kot sami veste je bilo ze dosti predlogov kot je ta pa so bili vsi neuspešni ker bi drugače zavarovalnice imele izgubo v vsakem primeru je zivo srebro strupeno in bi moralo biti kot zivo srebro prepovedano kot sestava zalivk ki se uporablja predvsem za ljudi ki si ne morejo plačati belih zalivk

premozni gredo tako k zasebnikom kjer čakajo zelo malo časa in ne kot v javnem zdravstvu več mesecev in ti karies povzroči še dodatno škodo kljub dodatnemu zavarovanju

35 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P predlagam1 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


10. 5. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

Leta 2017 je bila sprejeta konvencija Minamata o živem srebru z namenom postopnega opuščanja  uporabe živega srebra na globalni ravni, na vseh področjih, kjer obstajajo primerne alternative. Na podlagi tretjega odstavka 10. člena Uredbe mora vsaka država članica pripraviti nacionalni načrt z ukrepi, ki jih namerava izvesti za postopno opustitev uporabe zobnega amalgama.

Na podlagi le tega bo Evropska komisija pripravila predlog za ukinitev zobnih amalgamov v EU, z uveljavitvijo predvidoma do leta 2030. Ena izmed temeljnih ukrepov v načrtu za postopno opustitev uporabe amalgama v zobozdravstvu do leta 2030 sta zmanjševanja uporabe amalgama in spodbujanje uporabe učinkovitih nadomestnih rešitev brez živega srebra in omejevanje uporabe amalgama v inkapsulirani obliki.

Državni cilj je do leta 2030 postopoma opustiti redno uporabo amalgama v zobozdravstvu. Pri tem v načrtu opuščanja ločimo naslednja obdobja:

  • V letih 2023 do 2024 se postopno opusti uporaba amalgama za zalivke pri mladostnikih nad 15 let in mlajših odraslih do 26. leta ne glede na njihov status. Skrajni rok za opustitev amalgama za zalivke pri mladostnikih nad 15 let in mlajših odraslih do 26. leta je 1. januar 2025.
  • V obdobju od 2025 do 2026 se postopno opusti uporaba amalgama za zalivke tudi pri odraslih na ličnikih. Skrajni rok za opustitev amalgama za zalivke na ličnikih je 1. januar 2027. 13
  • V obdobju od 2027 do 2029 se postopno opusti uporaba amalgama za zalivke tudi pri odraslih na kočnikih. Skrajni rok za opustitev amalgama za zalivke na kočnikih je 1. januar 2030.
  • Od vključno leta 2030 se amalgam za zalivke uporablja zgolj v posebnih primerih.

Komentarji