Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dodani sladkor v hrani/pijači - obvezen zapis na embalaži

665 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predlagam, da se kot obvezno za proizvajalce hrane uvede, da na embalaži v tabeli nutrientov vključijo podatek koliko dodanega sladkorja vsebuje posamezno živilo. Npr. 56g dodanega sladkorja na 100g izdelka.

Dodani sladkor je sladkor, ki ni naravno v živilu ampak je dodan v postopku priprave končnega izdelka.

Takšno obveznost v ZDA poznajo že nekaj časa.

Morda na prvi pogled ne izgleda, da je ukrep potreben ampak naj vam problematiko ponazorim na primeru. Mleko vsebuje nekaj naravnega sladkorja. To pomeni, da vsi mlečni izdelki vsebujejo vsaj nekaj sladkorja. Potem pa imamo tu čokoladno mleko, ki kot vemo ima precej dodanega sladkorja. Naslednji primer so sadni sokovi. Marsikateri sokovi se reklamirajo kot naravni ipd., a vseeno vsebujejo kar nekaj dodanega sladkorja. Naslednji primer so razni kosmiči, ki zopet vsebujejo enormne količine sladkorja - problem je predvsem v tem, da ga vsebujejo tudi tiste znamke, ki se reklamirajo kot zdrave. Potem so tu razne vnaprej pripravljene omake, kjer zopet ni jasno koliko sladkorja vsebuje zaradi samih sestavin in koliko zaradi dodanega sladkorja.

Za potrošnika bi bila to zelo dobrodošla informacija, sploh v smislu spodbujanja bolj zdravega prehranjevanja. S tem bi dali potrošnikom večjo moč pri odločanju o tem kaj bodo konzumirali in jim hkrati omogočili, da lažje presodijo kaj je (bolj) zdravo in kaj ne.

26 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Predlagatelj1234 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 3. 2022

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Navedena vsebina je enotno in harmonizirano urejena v EU. Uredba EU 1169/2011 določa v navedbi hranilnih vrednosti kot obvezen podatek navedbo skupnega sladkorja v živilu na osnovi katerega lahko potrošnik glede na podatek vsebnosti sladkorja razlikuje med podobnimi živili različne sestave vezano posredno tudi na vsebnost dodanega sladkorja. Uredba EU 1924/2006 pa v okviru priloge določa seznam dovoljenih prehranskih trditev. Prehranske trditve so sicer prostovoljne, vendar, da bi bile potrošnikom lažje razumljive, so enotno predpisane v EU ter jih nosilci živilske dejavnosti lahko uporabijo na označbi kot konkurenčno prednost v primeru bolj zdravega živila vezanega na posamezno hranilo.  Med njimi so tudi naslednje navedbe vezane na vsebnost sladkorja:

NIZKA VSEBNOST SLADKORJEV

Trditev, da ima živilo nizko vsebnost sladkorjev, in katera koli trditev s podobnim pomenom za potrošnika, je dopustna samo, kadar izdelek ne vsebuje več kot 5 g sladkorjev na 100 g v trdnem stanju ali 2,5 g sladkorjev na 100 ml za tekočine.

BREZ SLADKORJEV

Trditev, da je živilo brez sladkorjev, in katera koli trditev s podobnim pomenom za potrošnika, je dopustna samo, kadar izdelek ne vsebuje več kot 0,5 g sladkorjev na 100 g ali na 100 ml.

BREZ DODANIH SLADKORJEV

Trditev, da sladkor živilu ni bil dodan, in katera koli trditev s podobnim pomenom za potrošnika, je dopustna samo, kadar izdelek ne vsebuje nobenih dodanih mono- ali disaharidov ali drugih živil, uporabljenih zaradi njihovih sladilnih lastnosti. Če so v živilu naravno prisotni sladkorji, je treba v označbo vključiti naslednjo izjavo: „VSEBUJE NARAVNO PRISOTNE SLADKORJE.“   

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 22. 1. 2022 | 22:07:01

Dodani sladkor v hrani/pijači

Predlagam, da se kot obvezno za proizvajalce hrane uvede, da na embalaži v tabeli nutrientov vključijo podatek koliko dodanega sladkorja vsebuje posamezno živilo. Npr. 56g dodanega sladkorja na 100g izdelka.

Dodani sladkor je sladkor, ki ni naravno v živilu ampak je dodan v postopku priprave končnega izdelka.

Takšno obveznost v ZDA poznajo že nekaj časa.

Morda na prvi pogled ne izgleda, da je ukrep potreben ampak naj vam problematiko ponazorim na primeru. Mleko vsebuje nekaj naravnega sladkorja. To pomeni, da vsi mlečni izdelki vsebujejo vsaj nekaj sladkorja. Potem pa imamo tu čokoladno mleko, ki kot vemo ima precej dodanega sladkorja. Naslednji primer so sadni sokovi. Marsikateri sokovi se reklamirajo kot naravni ipd., a vseeno vsebujejo kar nekaj dodanega sladkorja. Naslednji primer so razni kosmiči, ki zopet vsebujejo enormne količine sladkorja - problem je predvsem v tem, da ga vsebujejo tudi tiste znamke, ki se reklamirajo kot zdrave. Potem so tu razne vnaprej pripravljene omake, kjer zopet ni jasno koliko sladkorja vsebuje zaradi samih sestavin in koliko zaradi dodanega sladkorja.

Za potrošnika bi bila to zelo dobrodošla informacija, sploh v smislu spodbujanja bolj zdravega prehranjevanja. S tem bi dali potrošnikom večjo moč pri odločanju o tem kaj bodo konzumirali in jim hkrati omogočili, da lažje presodijo kaj je (bolj) zdravo in kaj ne.

Komentarji