Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zvišanje pokojnin

921 OGLEDOV 20 KOMENTARJEV

Vlada je poskrbela za zvišanje pokojnin. Sramota. Tisti, ki niso delali 40 let, jim bo zvišala pokojnine. Tisti, ki smo delali nekatwri celo več kot 40 let, drobtinice. Argument, da so po Zujfu bili prikrajšani. Za kaj smo prikšani tisti, ki smo se morali upokojiti po Zujfu. Danes predvsem v javnih službah sedijo v pisarnah in delajo vsi čez 40 let, vlečejo 40 procentov pokojnine in visoke plače. Na socoali pa mladina. Dajte no, kam smo prišli. Naj vlada naredi red. Upokojencem pa vsem enako naj dviguje, sicer pa naj zviša tudi tistim, ki so moralu upokojiti po Zujfu. To so sramotne poteze.

37 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G grenivka 59 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 3. 2022

Odziv Ministrstva za delo. družino, socialne zadeve in enake možnosti

Prvotni predlog za izredno uskladitev v mesecu decembru 2021, ki je bil podan s strani skupine poslank in poslancev Državnega zbora RS, se je nanašal na izredno uskladitev v višini 3,5 % za vse upokojence.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (v nadaljnjem besedilu: Zavod) je opravil analizo predhodnih uskladitev po posameznih letih ter primerjavo le-teh z uskladitvami, do katerih bi bili upravičeni, če bi se pokojnine usklajevale skladno s sistemsko zakonodajo. Izsledki opravljene analize so pokazali, da bi se morale pokojnine uskladiti v različnih višinah, in sicer bi se, pokojnine, priznane do vključno 31. 12. 2010, s 1. januarjem 2022 dodatno uskladile za 3,5 %, pokojnine, priznane v letu 2011, naj bi se z istim datumom dodatno uskladile za 1,7 %, pokojnine, priznane od 1. januarja 2012 dalje, ter najnižja pokojnina, zagotovljena pokojnina in najnižji znesek invalidske pokojnine iz prvega, tretjega in četrtega odstavka 39. člena tega zakona pa naj bi se z istim datumom uskladile za 1 %.

Izredna uskladitev v višini 3,5 %, kot je izhajala iz prvotnega predloga, torej ne bi odpravila prikrajšanja preteklih usklajevanj, zato je sledil amandma koalicijskih strank, ki je vsebinsko zajel izsledke opravljene analize Zavoda. Tako je bilo ministrstvo, kot tudi Vlada RS, ob zavedanju, da predlog zakona ureja izboljšanje socialnega položaja upokojencev, ki so ranljivejši del naše družbe, naklonjeno izredni uskladitvi, z zavedanjem, da je za dosego cilja, potrebna uskladitev v različnih višinah, torej na način, kot je bilo zajeto v amandmaju koalicijskih strank. Izredna uskladitev je bila v Državnem zboru RS potrjena 13. 1. 2022.

Ob tem je potrebno poudariti, da gre za IZREDNO uskladitev pokojnin, namenjeni odpravi posledic varčevalnih ukrepov, ki za nekatere upokojence, še niso bile odpravljene v celoti. Prav zato so za določene skupine upokojencev, glede na datum upokojitve, določeni različni odstotki uskladitve. Poleg izredne uskladitve, pa je bila izvedena tudi REDNA uskladitev v mesecu februarju 2022 z veljavnostjo od 1. 1. 2022, in sicer v višini 4,4 % za vse upokojence ter prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja.

Komentarji