Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Socialna stanovanja

1390 OGLEDOV 25 KOMENTARJEV

Kako lahko imajo družine socialna stanovanja in služijo velik denar.

Veliko ljudji, ki pa ga potrebujejo jim ga pa ne morejo zagotoviti.

Moj predlog je da vsak, ki dobi socialno stanovanje mora dokazovati vsako leto zakaj si ga zaslužijo.

Ne pa da nekateri oddajajo socialno stanovanja pa živijo v hiši.

Jaz ga osebno ne potrebujem in ne živim v njem ampak poznam primere, ki to iskoriščajo.

Nekateri plačujejo kredite, najemnine drugi pa veselo v socialni stanovanjih z avti za 30k

Mislim katastrofa ta slovenija

118 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tedy30 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 3. 2023

Odziv Ministrstva za solidarno prihodnost

V Republiki Sloveniji termina »socialna« stanovanja v zakonodaji ne poznamo. Skladno s 83. členom Stanovanjskega zakona (Ur. l. RS, št. 69/03, 18/04-ZVKSES, 47/06-ZEN, 45/08-ZVEtL, 57/08, 62/10-ZUPJS, 87/11, 40/12-ZUJF, 27/17, 59/19,189/20-ZFRO in 19/21) so najemna stanovanja razdeljena v tri kategorije, in sicer: neprofitna najemna stanovanja, tržna najemna stanovanja, kadrovska najemna stanovanja in namenska najemna stanovanja.

Neprofitna najemna stanovanja, ki jih praviloma dodeljujejo občine, javni skladi, država ali neprofitne stanovanjske organizacije na javnih razpisih, kar določa 87. člen Stanovanjskega zakona, se dodeljujejo za nedoločen čas in za neprofitno najemnino.

Upravičenec, kateremu je stanovanje dodeljeno, pa je upravičen do subvencije k neprofitni najemnini, če njegovi dohodki in dohodki ostalih uporabnikov stanovanja, ne presegajo z zakonom določene meje. Subvencija se dodeljuje za dobo enega leta. Po preteku časa, za katerega je bila najemniku odobrena subvencija k neprofitni najemnini, lahko najemnik ponovno zaprosi zanjo, pri čemer se ponovno preveri materialno in premoženjski stanje.

Pojasnjujemo tudi, da so javni lastniki neprofitnih najemnih stanovanj skladno z 90. členom Stanovanjskega zakona vsakih 5 let dolžni preverjati, če najemniki (razen prejšnji imetniki stanovanjske pravice) izpolnjujejo splošne pogoje za dodelitev neprofitnega stanovanja v najem. Če se ugotovi, da najemnik ni več upravičen do najema neprofitnega stanovanja, se določila najemne pogodbe, ki urejajo višino najemnine, spremenijo in se najemnina določi v višini tržne najemnine.

Komentarji