Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dovoljena nošnja pralnih bombažnih mask proti covidu-19

599 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Predlagam, da se nazaj vračajo pralne bombažne maske za večkratno uporabo. Ta zadnje čase namreč opažam, da po prepovedi bombažnih mask ljudje nosijo tudi po dva meseca eno in isto kirurško masko, ki ima na koncu celo slabši učinek kot pralna bombažna maska. Da o umazaniji (bakterijah) ne pišem. Mi, ki smo nosili bombažno masko, smo tudi po vsaki nošnji dali v pralni stroj. Povrh pa sem tudi sama opazila, da nekateri pobirajo rabljene kirurške maske iz košov za smeti (po navadi so to takšni, ki si ne morejo privoščiti kirurške maske, kaj šele masko FFP2).

Zato je dobro, da so ponovno dovoljene tudi pralne bombažne maske, ki so le tvoje in tudi brez umazanij (bakterij) .

P. S.: Vsepovsod videvam po tleh te kirurške maske, zato bo tudi okolje hvaležno, če bi nosili tudi bombažne. Te kirurške maske imajo namreč življenjsko dobo kar 450 let, zato so prava ekološka bomba. Gre za še eno vrsto odpadkov, ki bo imela trajne okoljske posledice za naš planet.

41 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tako je to 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 4. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

Maske, kot osebno varovalno opremo pri svojem delu uporabljajo zaposleni, ki prihajajo v stik z osebami, ki so ali bi lahko bile okužene z novim koronavirusom SARS-COV-2. Maske so različno poimenovane (respiratorji FFP1, FFP2, FFP3 ali N95 ter kirurške maske tip 1, tip 2, tip 2R), vsem pa je skupna oznaka CEE, s katero proizvajalec jamči, da so izdelane v skladu s standardi. Več o standardih zaščitnih mask najdete na naslednji povezavi (Uporaba mask za zaščito v času pandemije | GOV.SI).

Poleg zgoraj navedenih različnih tipov mask, ki so prvenstveno namenjene delu v posebnih pogoji, ko lahko pride do prenosa okužbe, so v uporabi tudi različne druge maske. Te maske lahko delno zadržijo pot kapljic, ki se sproščajo v okolico ob kašljanju, kihanju in tudi ob govorjenju, in v katerih so lahko prisotni povzročitelji nalezljivih bolezni. Na ta način se do določene mere zmanjša tudi možnost prenosa okužbe na druge osebe. Stopnja zaščite je odvisna od materiala, iz katerega je maska izdelana.

V zadnjih nekaj mesecih so izšle številne raziskave, ki dokazujejo, da so kirurške maske glede stopnje zaščite bistveno boljše v primerjavi s pralnimi maskam. Kar je še posebej pomembno pri soočenju z novo različico virusa – omikronom, ki naj bi bila dvakrat bolj nalezljiva kot delta. Ob predpostavki, da se kirurška maska (predvsem KN95) pravilno prilega, bo filtrirala do 95 % delcev vdihanega zraka, medtem ko ti. pralne filtrirajo le 37 % delcev. Rezultati študije so pokazali, da nošenje kirurških mask zmanjša delež simptomatskih okužbe s SARS-CoV-2 ter tudi razširjenje simptomov, ki so podobni okužbi s SARS-CoV-2.

Komentarji