Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Povratna embalaža

446 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Menim, da bi morali uvesti kavcijski sistem zbiranja odpadle embalaže, ki bi prav tako vključeval cigaretne ogorke.

Uporabnik bi tako plačal naprimer 0,20€ več za škatlico cigaret, ob vračilu ogorkov na zbirno mesto pa bi denar dobil povrnjen. Tako bi naša mesta, plaže in igrišča bila veliko manj onesnažena, vsak pa bi imel priložnost s čiščenjem okolice zaslužiti za npr.kavo ali kruh

34 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR K Kriis 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 1. 2023

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Na Ministrstvu za okolje in prostor bomo uvedli kavcijski sistem za nepovratno embalažo z namenom, da se odpadne plastenke in pločevinke zbirajo v bolj čisti frakciji, ločeno od ostalih odpadkov in so tako primerne za nadaljnje recikliranje, pridobljeni reciklat pa bo potrebno uporabiti tudi v določenem deležu pri izdelavi novih plastenk ali pločevink. 

Kavcijski način za odpadne tobačne izdelke, ki ste ga predlagali, je zanimiv, vendar imamo za tovrstne odpadke dobro delujoče javne službe zbiranja komunalnih odpadkov ter čiščenja in vzdrževanja javnih površin. Za način, ki ste ga predlagali, bi potrebovali drugačne avtomatske sprejemnike za tovrstne odpadke. V kolikor bi bil ročni sprejem tovrstnih odpadkov, bi potrebovali zelo gosto razvejane zbiralnice takšnih odpadkov z zaposlenimi, problem pa bi bil najverjetneje tudi v dostopnosti zaradi oddaljenosti takšnih zbiralnic in morda vzpostavitev takšnega sistema niti ne bi dosegla želenega učinka.

Komentarji