Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvedba obveznega videonadzora v klavniških prostorih

901 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Po enakem principu kot je bilo uvedeno obvezno snemanje na tehničnih pregledih, predlagam uvedbo obveznega videonadzora v vseh klavniških prostorih, s hrambo podatkov, pri čemer imajo inšpektorji vpogled v omenjene posnetke.

100 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MAP 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 4. 2022

Odziv Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR)

V Republiki Sloveniji glede na trenutno zakonsko ureditev kamere v klavnicah niso obvezne, lahko pa si vsaka klavnica posebej določi, da bo kamere prostovoljno namestila. V tem se RS ne razlikuje od drugih držav Evropske unije (EU), kajti le redke imajo kamere v klavnicah obvezno nameščene. Večina ima sistem urejen tako, da si klavnice lahko video nadzor namestijo prostovoljno.

Standardi zaščite živali pri omamljanju se lahko izboljšajo s stalnim izobraževanjem osebja, ki je  povezano s tem procesom, primerno ravnanje z živalmi v obratu pred zakolom in med samo izvedbo omamljanja pa z učinkovitejšim nadzorom samega izvajalca dejavnosti. Ena od možnosti je tudi vzpostavitev sistema nadzora nad kritičnimi točkami s pomočjo nadzornih kamer. Omenjena rešitev pa je v tem trenutku glede na trenutno veljavno zakonodajo omejena. Področje videonadzora je urejeno posebej v Zakonu o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), ki določa, da se videonadzor v primerih znotraj delovnih prostorov lahko izvaja le v izjemnih primerih, kadar je to nujno potrebno za varnost ljudi ali premoženja ali za varovanje tajnih podatkov ter poslovne skrivnosti, tega namena pa ni možno doseči z milejšimi sredstvi. Zaposleni morajo biti pred začetkom izvajanja videonadzora znotraj delovnih prostorov vnaprej pisno obveščeni o njegovem izvajanju, poleg tega pa se mora delodajalec pred uvedbo videonadzora znotraj delovnih prostorih posvetovati z reprezentativnim sindikatom pri delodajalcu.

Glede na to, da v EU trenutno poteka revizija zakonodaje s področja dobrobiti živali, bo RS tudi s spremembo nacionalne zakonodaje na to primerno odgovorila, tudi na področju nadzora v klavnicah. UVHVVR meni, da pa trenutno ni pogojev za obvezno uvedbo namestitve nadzornih kamer v klavnice.

Komentarji