Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

FURS-GURS

521 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predlagam, da se pri prodaji-nakupu nepremičnine avtomatsko uredijo podatki tudi na Gurs-u. Furs ima vse podatke, ki so za to potrebni. Prihaja do nepotrebnega podvajanja postopkov in posledično do neurejenih evidenc.

42 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Dux 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 2. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin (Uradni list RS, št. 77/17, 33/19 in 66/19; ZMVN-1) v 34. členu določa, da se za potrebe delovanja sistema množičnega vrednotenja vzpostavi, vodi in vzdržuje evidenca trga nepremičnin. Evidenca trga nepremičnin je  večnamenska zbirka podatkov o kupoprodajnih pravnih poslih s parcelami, stavbami in deli stavb, in o najemnih pravnih poslih s stavbami in deli stavb. Za kupoprodajne posle je treba poročati o prodaji celih parcel, stavb in delov stavb, kot se vodijo v skladu s predpisi o evidentiranju nepremičnin, oziroma o prodaji njihovih lastniških deležev. Podatke o pravnih poslih v evidenco pošljejo zakonsko predpisani poročevalci. Poročajo o datumu sklenitve pravnega posla, o vrsti pravnega posla, o identifikaciji in lastnostih  predmeta pravnega posla, o ceni, ter podatke o pogodbenih strankah. V 36. členu ZMVN-1 je določeno, kdo so zavezanci za poročanje o sklenjenih kupoprodajnih pravnih poslih za nepremičnine.

Finančna uprava RS je zavezanec za poročanje o sklenjenih kupoprodajnih pravnih poslih za nepremičnine, katerih promet je predmet odmere davka na promet nepremičnin. V evidenco trga nepremičnin mora poročati do 15. dne v mesecu po mesecu, v katerem je prejela napoved za odmero davka na promet nepremičnin za posamezen kupoprodajni posel.

Glede na to, da podatkov, kot jih v evidenco trga nepremičnin sporoči Finančna uprava RS, geodetska uprava ne spreminja, ne gre za podvajanje podatkov in s tem posledično do neurejenih evidenc.

Komentarji