Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odstranitev bodečih žic

711 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam, da se za ograjevanje pašnikov, obor, zemljišč, prepove uporaba bodeče žice.

Bodeča žica ni primerna za ljudi, zato tudi za živali ni.

Predlagam, da se določi prehodno obdobje v katerem bi lastniki zemljišč morali bodeče žice odstraniti.

26 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Maček 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 1. 2022

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Zaščita živali je v Sloveniji zagotovljena z zakonodajo, ki je usklajena s sodobnimi evropskimi in svetovnimi standardi (OIE) za zaščito živali. Temelj zaščite in skrbi za dobrobit živali je odgovoren lastnik živali. Področje ureja Zakon o zaščiti živali (Ur.l.RS, št. 38/13, UPB-3, 21/18 - ZNOrg, 92/20 in 159/21), ki nalaga vsem pravnim in fizičnim osebam, ki so v kakršnemkoli odnosu do živali, zlasti pa skrbnikom živali odgovornost za zaščito dobrobiti, zdravja in življenja živali. Skrbnik živali je dolžan živalim, ki jih ima v oskrbi, zagotoviti ustrezno krmo, vodo, bivalne pogoje, mikroklimo in svobodo gibanja.

Za rejne živali bivale pogoje natančneje določa Pravilnik o zaščiti rejnih živali (Ur.l.RS, št. 51/10 in 70/10). Pravilnik v 4. členu določa, da mora skrbnik živali storiti vse, da zagotovi dobrobit živali, ki so v njegovi oskrbi. Preprečevati mora vzroke, ki lahko pri živalih povzročijo bolečine, poškodbe, bolezni oziroma motnje v obnašanju. Objekti in materiali morajo biti taki, da ne povzročajo poškodb ali škodijo zdravju. Živali, ki so nastanjene izven objektov, pa morajo biti, kadar je to potrebno, zavarovane pred neugodnimi vremenskimi razmerami, plenilci in drugimi nevarnostmi (na primer bodečo žico) na pašniku.

Nadzor nad zagotavljanjem minimalnih predpisanih pogojev z Zakonom o zaščiti živali in podrejenimi predpisi vrši Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.  Uradni veterinar lahko torej sankcionira skrbnika živali, ki ne poskrbi za ustrezno zaščito živali, ki jih ima v oskrbi.

Zakon o živinoreji pa v 11. členu daje rejcu pravico do izvajanja nemotene reje živali z različnimi ukrepi, eden izmed njih je možnost ograditi posest z zaščitno ograjo. Zakon o živinoreji ne določa natančneje vrste zaščitne ograje.

Komentarji