Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Višja obdavčitev izdelkov s preveč embalaže

519 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

Predlagam, da se višje obdavčijo izdelki, katerih večina predstavlja embalažo oz. postane po enkratni uporabi odpadek.

Nekaj primerov:

- vsa čokoladna jajčka s presenečenjem (veliko preveč embalaže in plastike za par gramov zapaiirane čokolade),

- vse napolitanke, keksi..., ki so pakirani v vrečko in potem še posamično v majhne vrečke.

- itd.

V sklopu preverjanja kakovosti izdelkov na trgu bi se skladno z določenim ocenjevalnikom ovrednotilo izdelek in se ga uvrstilo v ustrezno kategorijo, kategorije bi bile pa različno obdavčene glede na trajnost materialov in uporabnost izdelka.

Pridobljena sredstva bi se lahko namenila reciklaži in/ali za vlaganje v bolj trajnostne in okolju prijazne materiale (npr. subvencioniranje vzpostavitev "zero waste" trgovin).

Z višjimi cenami bi kupce spodbudili k ponovnemu premisleku o smiselnosti nakupa. Dolgoročno bi ponudba postala bolj okolju in našim zanamcem prijazna.

62 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z Za boljši jutri 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 11. 2022

Odziv Ministrstvca za okolje in prostor

Trenutna ureditev okoljskih dajatev s področja embalaže je urejena v Uredbi o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže. Višina dajatve je odvisna od količine dane embalaže na trg in njenega materiala. Enota obremenitve na kilogram embalaže je sorazmerna obremenitvi okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže iz naravnega neobdelanega lesa po koncu uporabe kilograma take embalaže. Zavezanci za plačilo dajatve so proizvajalci embalaže, ki embalažo prvič dajejo na trg v Sloveniji. Tako je okoljska dajatev predpisana na posamezne materiale, ne pa po posameznih proizvodih. Embalaža narejena iz vinil kloridov in drugih halogeniranih olefinov ima recimo 300 krat višjo okoljsko dajatev kot ostali polimeri plastike ali papir, kovin in stekla.
 
Proizvajalci embalaže, med njimi so tudi distributerji in uvozniki, morajo biti vključeni v sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti, kar pomeni, da morajo finančno in organizacijsko poskrbeti za embalažo, ko postane odpadek. Zato so proizvajalci skozi ta sistem finančno vzpodbujani, da na trg ne dajejo odvečne in nereciklabilne embalaže, saj se stroški ravnanja z odpadki na ta način zvišajo. Še v letošnjem letu pričakujemo tudi predlog Evropske Komisije o novi Uredbi (EU) za embalažo in odpadno embalažo, ki bo na tem področju zaostrila ukrepe glede zahtev za embalažo, tudi glede velikosti, nepotrebnosti, ponovne uporabljivosti in reciklabilnosti.

Komentarji