Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Konstantno in prekomerno lajanje psov

3696 OGLEDOV 37 KOMENTARJEV

Poleg lastnika psa/psov so tudi sosedje in okoliški ljudje tisti, ki zaslužijo kvaliteto življenja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ali pač po vašem ne?

Brezbrižnost lastnika, ki se odziva na besede sosedov, da je lajež njihovih psov preveč moteč (ker je konstanten in prekomeren in prisoten tako skozi dan kot tudi ponoči). Ki se tudi, ko so fizično prisotni zunaj pri psih ne odzovejo na lajež psa ali več psov bi morali biti sankcionirani. Vlada RS bi morala ne tem področju nekaj ukrepati in se nebi smela izogovarjati da psi pač lajajo in da ta to ne spada v kaljenje nočnega in tudi dnevnega reda in miru. Nekdo mi moral biti pristojen tudi za te zadeve in ne da se vsi izgovarjate da ni ustanove ki bi bila za to pristojna.

Ne razumem zakaj sosed ne sme npr. ob 22.30 uri nekaj minut ali pa tudi več delati stvar ki je malo bolj glasna, sosedov pes pa lahko ponoči 5 ali 6 ur neprestano laja. Sedaj se pa vprašajte kaj bi bilo za vas bolj moteče. Če bo sosed na vsake toliko časa čez 22 ure naredil nekaj kar je bolj glasno ali da bi morali vsak dan poslušati tako podnevi kot tudi ponoči večurno lajanje psa ali celo več psov hkrati?????????????????

Sosed ima lahko tudi do 20 ( v hiši živijo 4 polnoletne osebe in vsaka ima lahko do 5 odraslih živali) odraslih psov doma (spuščenih zunaj), jaz pa ne smem v nedeljo kositi okoli hiše, ali če pridejo na obisk prijatelji in se po 10 uri zvečer ne smemo več glasno pogovarjati na terasi????? Npr. soseda lahko moti ventilator klime in zato pokliče policijo da se moti njegov mir, jaz pa ne smem poklicati policije ker moram konstantno poslušati lajanje psov tako podnevi kot ponoči?

Moralo bi se sankcionirati lastnike psov, kajti njihova domena je da se posvetijo vzgoji psa in da imajo več psov samo zato da jih preprodajajo?

Problematiko lajanja bi morali obravnavati tako pri domačih živalih, kot pri gojiteljih oz vzrejiteljih ali zavetiščih.

Zanima me ali boste na to temo sploh kdaj ukrepali gleda na to da je bilo o tem že veliko napisano??????

26 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Aajnat 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 1. 2022

Odziv Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Kratka analiza veljavne ureditve

Hrup kot moteči dejavnik je omenjen v več zakonih. Varstvo pred čezmernim hrupom ureja Zakon o varstvu okolja, ki pa vladi daje pooblastilo, da predpiše mejne vrednosti izpustov, torej tudi hrupa. Na podlagi tega zakona je bila izdana Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. Ta določa kot vire onesnaževanja okolja s hrupom predvsem naprave, obrate, objekte za javne prireditve, komunalno infrastrukturo, letališča, ceste itd. Pasji lajež ni hrup, ki ga ureja ta uredba.

Varstvo pred hrupom jamči tudi Zakon o varstvu javnega reda in miru. Ta zakon povzročanje nekaterih oblik hrupa v posameznih okoliščinah opredeljuje za prekršek. Med drugim določa, da kdor na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 moti mir ali počitek ljudi s hrupom in ne gre za nujne interventne – vzdrževalne posege, se kaznuje z določeno globo. Nadzor nad temi določili mora izvajati policija. Dolžnost policije je, da posreduje, če gre za sum storitve prekrška ali celo kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Tako se morajo policisti odzvati na klic za pomoč, preveriti posamezno prijavo oziroma zahtevo za intervencijo in ustrezno ukrepati, če bi se to ob posredovanju pokazalo za potrebno. V zvezi z laježem psov pa policija ne more ukrepati, ker niso podani potrebni elementi prekrška.

Dolgotrajen lajež psa sam po sebi ni znak mučenja živali, saj je lajež eden izmed treh glavnih načinov sporazumevanja med psi, poleg sporazumevanja z vidom in vonjavami. Psi uporabljajo zvočne signale v različnih kontekstih. Z laježem se pes brani, igra, pozdravlja, išče pozornost ali opozarja. Godrnjanje uporablja pri pozdravljanju ali pa je to znak zadovoljstva, medtem ko renčanje uporablja kot grožnjo ali opozorilni znak, pa tudi v igri. Cviljenje označuje podrejanje, obrambo, pozdrav, bolečino, pa tudi iskanje pozornosti. Pretiran lajež je lahko vedenjska motnja psa. Preprečevanje motenj v obnašanju je ena izmed dolžnosti skrbnika živali (7. člen Zakona o zaščiti živali, ZZZIv). Če je opustitev te dolžnosti naklepna in nastanejo posledice iz 4. člena ZZZiv, se šteje, da gre za mučenje živali.

V primeru motečega pasjega laježa Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ukrepa, če gre za sum mučenja živali oziroma za sum kršitev veterinarskih predpisov. Pretiran lajež lahko nakazuje na okoliščine v katerih za psa ni primerno poskrbljeno.

Torej, če je lajež posledica neprimernega ravnanja lastnika s svojim psom, je lastnika mogoče prijaviti na pristojni območni urad (OU) UVHVVR. Kontaktni podatki so na enotnem državnem spletišču (portal gov.si). V skladu z veterinarskimi predpisi mora vsak lastnik svojega psa označiti in registrirati na primeren način, ter zagotavljati primerne bivalne pogoje.

Posedovanje večjega števila psov je v Sloveniji pod veterinarskim nadzorom. Vsaka oseba, ki poseduje več kot pet odraslih psov na stanovanje več kot 30 dni na leto, mora biti registriran pri OU UVHVVR, ki pred izdajo registracijske odločbe preveri pogoje za bivanje in določi največje dovoljeno število psov na stanovanje.

Na splošno velja, da morajo lastniki nepremičnin zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin izvrševati svojo lastninsko pravico tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode. Posameznik občan ima vedno možnost uveljavljanja stvarnopravnih pravic po sodni poti. Stvarnopravni zakonik (Uradni list RS, št. 87/02, 91/13 in 23/20) v 73. členu določa prepoved medsebojnega vznemirjanja in v 75. členu določa prepoved imisij. Vsakodnevni, dalj časa trajajoči pasji lajež je lahko imisija, ki jo ureja sosedsko pravo.


Primerjava s pravnimi ureditvami v drugih državah

Dolgotrajno oziroma pretirano pasje lajanje je v Združenem kraljestvu opredeljeno kot moteč hrup v Zakonu o zaščiti okolja (Environmental Protection Act).

Avstralski Zakon o družnih živalih (Companion Animal Act) opredeljuje kot nadležnega psa med drugim tudi psa, ki povzroča hrup, z lajanjem ali drugače, in se ta hrup vztrajno pojavlja ali nadaljuje do te mere, da nerazumno posega v mir ali udobje in priročnosti katere koli osebe na sosednji posesti. Najprej je lastnik psa obveščen z uradnim opozorilom in ima 21 dni časa, da odpravi moteč hrup psa. Vkolikor ne odpravi hrupa, je denarno kaznovan. V izjemnim primerih se lahko lastniku psa odvzame.

V ZDA in Kanadi imajo posamezna mesta lokalne odloke, ki urejajo moteč hrup, kamor vštevajo tudi moteče pasje lajanje.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin meni, da s predpisom, ki ureja varstvo živali pred mučenjem, ni mogoče, niti ni smiselno, opredeliti maksimalni dovoljen čas oglašanja živali, pri čemer bi preseganje tega časa pomenilo, da je žival v takšnem stanju, da stanje škodljivo vpliva na njeno dobrobit in zdravje. Pretirano lajanje je namreč vedno potrebno ocenjevati v kontekstu pasme, vzgoje, zunanjih okoliščin in odgovornega ravnanja z živaljo, kar trenutno veljavni Zakon o zaščiti živali že omogoča.

Komentarji