Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Modri odsevniki na obcestnih količkih

1026 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

Modri odsevniki odganjajo divjad s ceste, ko avtomobilske luči posvetijo vanje na obcestnih količkih. Ko vozila odpeljejo, modra svetloba nima več efekta in takrat divjad nemoteno prečka ceste. Z modrimi odsevniki, nameščenimi na zunanji strani količkov, ogromno pripomoremo k prometni varnosti in življenj divjadi.

Predlagam, da v navezi z lovskimi društvi postavite modre odsevnike na vseh državnih cestah , začenši na z divjadjo najbolj izpostavljenih podeželskih cestah.

31 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Igor M 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 5. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Svetlobni odsevniki modre barve, ki naj bi s svojim optičnim delovanjem preprečevali prehod divjadi preko cest je bila v Sloveniji uvedena v letu 2015 s sprejemom novega predpisa o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Polkrožni svetlobni odsevniki modre barve, ki so opremljeni z mikroprizmatično odsevno folijo se nameščajo na zunanjo stran cestnega smernika. Svetloba avtomobilskih žarometov ki pade to retroreflektivno površino odsevnika  se odbije nazaj vzdolž ceste, kar ustvarja svetlobno ograjo, ki divjad opozarja pred nevarnostjo sicer pa lahko vozišče prečka povsem nemoteno. Enakomerna zaokroženost odsevnika odbija svetlobo v naravno okolje z manjšo intenzivnostjo in po nepotrebnem svetlobno ne onesnažuje naravnega okolja.

V Sloveniji je omenjena prometna signalizacija še relativna novost, za katero pa se po tujih izkušnjah izkazuje, da zmanjša število trkov divjadi z vozili tudi do 80 odstotkov. Namestitev modrih odsevnikov na cestne smernike se izvaja na podlagi podatkov o evidentiranih prehodih divjadi ali drugih divjih živali in podatkov o evidentiranih prometnih nesrečah z divjadjo, s strani upravljavca lovišča ali lovišča s posebnim namenom oziroma drugih naravovarstvenih služb.

Bistveni razlog za tovrstne nesreče pa izhaja tudi iz nepoznavanja vedenja živali. Večina prostoživečih živalskih vrst se pojavlja v tropih. Ob zaznanem prehodu jelena preko ceste se lahko pričakuje, da jih bo sledilo še več. Poleg tega prestrašena divjad nujno ne prečka cesto po najkrajši poti ampak lahko teka pred premikajočim se vozilom, v svoji zmedenosti kljub že izvedenem prehodu ceste skoči nazaj na vozišče, ob nenadni zaslepitvi z avtomobilskimi žarometi pa obstaja možnost, da se bo nenadoma ustavila na vozišču in vozniku povzročila nevarno situacijo.

Kljub izvajanju monitoringa v naših razmerah še ni v celoti preverjena zanesljivost podatka o učinkovitosti novih odvračal. Ne glede na to pa se v sklopu rednega vzdrževanja državnih cest nadaljuje nameščanje odsevnikov na cestah v različnih krajinsko ekoloških razmerah, predvsem pa na odsekih cest v odprti agrarni krajini, ki potekajo  v celoti znotraj gozdov ali ob gozdnem robu.

Komentarji