Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

javno objavljena dela za upokojence in druge

415 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Sedaj so objavljena samo dela za študente in dijake. Prav pa bi bilo, da bi se na taka dela lahko prijavili tudi upokojenci in drugi, ki bi želeli dodatno zaslužiti kakšen evro in si s tem izboljšati svoje finančno stanje.

31 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Januar2024 101 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 12. 2021

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Začasno ali občasno delo se opravlja na podlagi pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela kot posebnega pogodbenega razmerja med delodajalcem in upravičencem in je urejeno v določbah Zakona o urejanju trga dela - ZUTD (členi 27.a do 27.g). ZUTD ureja vsebino, upravičence, omejitev, vodenje dnevnih evidenc, dohodke, dajatve in zbiranje sredstev v posebnem skladu.

Začasno in občasno delo se opravlja po civilnopravni pogodbi, dohodek iz tega naslova pa se v skladu z 38. členom Zakona o dohodnini (ZDoh-2) davčno obravnava kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja.

Upokojenec:

  • v dogovoru z delodajalcem sklene pogodbo o opravljanju začasnega ali občasnega dela, v kateri mora biti (med drugim) navedeno tudi obdobje opravljanja in število predvidenih ur dela, določena mora biti urna postavka za opravljeno delo ter predviden skupni znesek dohodka,
  • za opravljanje tega dela ni dolžan opraviti nobene posebne prijave ali registracije (npr. pri Zavodu RS za zaposlovanje, upravni enoti ipd.),
  • lahko opravlja delo pri več delodajalcih hkrati (vendar v seštevku do največ 60 ur mesečno).

Delodajalec:

  • mora upoštevati določbe delovno pravne zakonodaje, ki prepovedujejo diskriminacijo, spolno in drugo nadlegovanje ter trpinčenje na delovnem mestu, zahtevajo enako obravnavo glede na spol, urejajo delovni čas, odmore, počitke in odškodninsko odgovornost, ter pravila o varnosti in zdravju pri delu,
  • mora voditi dnevno evidenco prihoda in odhoda ter števila dejansko opravljenih ur začasnega ali občasnega dela,
  • mora upokojencu izplačati dohodek najkasneje do 18. dne v naslednjem mesecu.

Za razliko od študentskega dela, kjer delo posredujejo študentski servisi, pri tej obliki dela ni posrednika, zato je način iskanja ter zagotavljanja dela oziroma delavca prepuščen izključno delodajalcem in upokojencem. V skladu s citiranim upokojencem ni potrebno izvesti nobene posebne prijave ali registracije.

Opisani institut začasnih in občasnih del ne ukinja ali omejuje možnosti nadaljnjega sklepanja pogodb civilnega prava (tako podjemnih kot avtorskih in drugih pogodb, na podlagi katerih se za naročnika opravi delo, ki je praviloma časovno omejeno), ampak je možnost, ko pogodb civilnega prava ni dopustno sklepati iz razloga, ker opravljanje dela za naročnika vsebuje elemente delovnega razmerja.

V skladu s citiranim je začasno in občasno delo upokojencev urejeno na način, da si upokojenec sam zagotovi delo v dogovoru z delodajalcem in je regulirano z vidika nelojalne konkurence. V kolikor zasebno podjetje želi posredovati delo, mu tega zakonodaja ne prepoveduje in zato ministrstvo ocenjuje, da ni potrebe po dodatni regulaciji posredovanja.

Komentarji