Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Waste to energy plants - sežigalnice elektrarne

578 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Pozdravljeni,

Zelo rad bi zasledil v načrtu vlade izgradnjo sežigalnice odpadkov po modelu "waste to energy plant". Za primer vam navedem kopenhagenski Copenhill power plant.

Po mojem mnenju je investicija takemu tipu objekta neizogibna, glede na to, da imamo na površju že več odpadkov, kakor lignita pod zemljo.

Se priporočam za vaš mnenje in odgovor.

Lep pozdrav,

Anže Šanca,

Podnart

28 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Anže Šanca 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 12. 2021

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) si pri urejanju ravnanja z odpadki prizadeva najprej za preprečevanje njihovega nastajanja in nato v skladu s tako imenovano shemo obrnjene piramide hierarhije ravnanja z odpadki tudi vse ostale kategorije (1 – Preprečevanje, 2 – Ponovna uporaba, 3 – Recikliranje, 4 – Drugi postopki predelave, 5 - Odlaganje).

Žal tekom ravnanja z odpadki nastajajo tudi odpadki, ki jih ne moremo ponovno uporabiti ali reciklirati, lahko pa bi jih obdelali v objektih za termično obdelavo odpadkov. Tem objektom je MOP naklonjen, saj smo mnenja, da moramo sami poskrbeti za svoje odpadke. Izvažanje odpadkov v sežigalnice v tujino ni samo drago ter nas postavlja v odvisno vlogo, temveč je z vidika dolgih poti tudi ekološko nesmotrno, saj pušča velik ogljični odtis.
 

Termična obdelava odpadkov

V novembru 2021 je bil v javno obravnavo in predhodno usklajevanje vladnim službam in združenjem lokalnih skupnosti posredovan nov predlog Uredbe o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov. Predlog uredbe je bil pripravljen na podlagi številnih predhodnih aktivnosti, usklajevanje z občinami, ki so zainteresirane vzpostaviti objekte za termično obdelavo na svojem območju, pri čemer smo pričeli postopek za dogovor o načrtovanju ureditev za sežig komunalnih odpadkov kot prostorske ureditve skupnega državnega in lokalnega pomena v skladu z drugim odstavkom 50. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17; ZUreP-2) z mestnima občinama Maribor in Ljubljana. Projekti bi bili lahko zaključeni v letu 2025.
 

Monosežig blata iz komunalnih čistilnih naprav

Ministrstvo za okolje in prostor je letos pripravilo poziv za pripravo pobude lokalnih skupnosti o postavitvi objekta za termično obdelavo blata iz komunalnih čistilnih naprav. Odzvalo se je 16 občin. 10 lokalnih skupnosti je posredovalo informacijo, da nimajo primerne lokacije ali niso zainteresirane, 5 lokalnih skupnosti (Ptuj, Grosuplje, Velenje, Lenart, Ljubljana) je izkazalo interes za postavitev predmetnega objekta, Maribor je posredoval tudi pobudo za postavitev skupne naprave za sežig odpadkov in monosežig.

Zainteresirane občine so bile pozvane k posredovanju projektnih nalog za pripravo Študije izvedljivosti zainteresiranih lokalnih skupnosti za upravičenost sofinanciranja priprave postavitvi objekta za monosežig blata iz komunalnih čistilnih naprav s strani MOP, na kar so se odzvale 3 občine (Velenje, Ptuj in Ljubljana). Občina Lenart ponudi lokacijo, če lokacija na Ptuju ne bi bila sprejemljiva.

Predlagatelje projektnih nalog za študijo izvedljivosti smo v novembru 2021 pozvali, da dopolnijo informacijo o možnosti izgradnje monosežigalnice za odpadno blato iz komunalnih čistilnih naprav s seznamom zainteresiranih lokalnih skupnosti, iz katerih bodo občine prejemala blato iz  ČN  v predelavo z monosežigom.
 

Novi Zakon o varstvu okolja

MOP je tudi zaradi za celovite ureditve ravnanja z odpadki pripravil novi Zakon o varstvu okolja (ZVO-2). Kot novo je vzpostavljeno načelo krožnega gospodarstva. Cilj politike EU o odpadkih je zaščititi okolje in zdravje ljudi ter pomagati EU pri prehodu na krožno gospodarstvo s čim večjim vračanjem visokokakovostnih virov iz odpadkov v gospodarstvo in spodbujanjem gospodarske rasti s prehodom na sodobno, z viri učinkovito in konkurenčno gospodarstvo (Evropski zeleni dogovor). Glavni cilji so izboljšati ravnanje z odpadki, spodbujati inovacije pri recikliranju odpadkov in čim bolj omejiti odlaganje odpadkov na odlagališčih.

Kot primer dobre prakse na tem področju lahko izpostavimo primer Toplarne Celje, kjer iz termične obdelave odpadkov pridobivajo toplotno energijo za občane. V aktualnih razmerah dražitve energentov je to eden izmed dobrih primerov kako lahko hkrati poskrbimo za lastne odpadke in energijo za ogrevanje domov.

Kot omenjeno je torej načrt, da bi na podlagi Uredbe o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov skupaj z zainteresiranimi občinami lahko vzpostavili objekte za termično obdelavo v letu 2025.

Komentarji