Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Policija naj na uniformah nosi ime in priimek

1018 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Pojavile so se govorice da naj bi med policijo bile sile tuje policije, konkretno madžarske, ker naj bi se policaji med sabo pogovarjali v madžarščini. Sporno se mi zdi tudi to da slovenska policija ne nosi imen in priimkov na uniformah, potem pa so še zakamuflirani tako da jih ne prepoznaš. Ko policija naredi kaj narobe, ne moreš identificirat krivce. Vladi predlagam da se ta kamuflaža policije prepove in da vsak policaj nosi ime in priimek na uniformi.

50 glasov

16 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z zanimame 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 12. 2021

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Zakon o nalogah in pooblastilih policije (Uradni list RS, št. 15/13, 23/15 – popr., 10/17, 46/19 – odl. US, 47/19 in 153/21 – odl. US; ZNPPol) v 21. členu določa, da policisti opravljajo policijske naloge v uniformi in civilni obleki. Isti člen med drugim določa, da policist osebi, zoper katero je izvajal policijska pooblastila, na njeno zahtevo na kraju praviloma pove svoje ime in priimek ter policijsko enoto, v katero je razporejen, glede na okoliščine pa se izjemoma predstavi le z identifikacijsko številko, če oceni, da bi predstavitev z imenom in priimkom lahko povzročila njegovo ogroženost. Ko opravljajo policisti policijske naloge v civilni obleki, se morajo pred policijskim postopkom izkazati s službeno izkaznico. Če okoliščine tega ne dopuščajo, se morajo ustno predstaviti kot policisti. Takoj ko je možno, pa se morajo izkazati s službeno izkaznico.

Vrste policijskih uniform, položajne in druge oznake, simbole ter nošenje oznak in simbolov na policijskih uniformah določa Uredba o uniformi, položajnih oznakah in simbolih policije (Uradni list RS, št. 64/14, 25/17 in 45/21), ki v drugem odstavku 46. člena določa, da nosijo policisti identifikacijsko oznako na desni strani zgornjih delov uniforme. Izjemo od splošnega pravila pa določa četrti odstavek istega člena, ki generalnega direktorja policije pooblašča, da v internem aktu določi, na katerih delovnih mestih ali pri katerih nalogah policistom identifikacijske oznake ni treba nositi. V skladu s to določbo je generalni direktor policije 15. 2. 2021 izdal pisno odredbo, ki med drugim določa, da identifikacijske oznake ni treba nositi policistom pri opravljanju nalog v Posebni policijski enoti in Specialni enoti policije.

Ne glede na predhodno opisano pa lahko vsak posameznik, ki ocenjuje, da mu je policist z dejanjem ali opustitvijo dejanja pri opravljanju policijskih nalog, kršil človekove pravice in temeljne svoboščine, vloži pritožbo na pristojno Ministrstvo za notranje zadeve. V okviru pritožbenega postopka, ki ga sicer ureja ZNPPol (od 137. do 156. člena), se pritožnik med drugim seznani tudi s podatki policista.

Glede na opisano menimo, da ni potrebe po spremembah predpisov v zvezi z identifikacijskimi oznakami policistov.

Komentarji