Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Menjava vodomerov - sprememba zakonodaje za menjavo oz meritev iz 5 na 10 let

2329 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

V Sloveniji imamo zakon, ki pravi da moramo vodomere v stanovanjih menjati oz meriti na 5 let. To je ogromen biznis za nekaj podjetij saj je okoli 880.000 stanovanj, vsak ima 2 vodomera in to gre v milijone.

Zakon pravi da je treba vodomere menjati ali meriti na 5 let (cenovno je oboje tam tam cca 10 eur razlike) in moj predlog je da se preveri ali je natančnost vodomera še vedno ok če se menjajo/merijo na 10 let.

Ker je cena zamenjave ali umeritve priblizno ista se skoraj vsi odločijo za menjavo kar pomeni da vsakih 5 let naredimo odpadka za 1.76 milijona vodomerov - grozno. Strošek menjave v Ljubljani stane 180-240 EUR na gospodinjstvo.

28 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 93 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 12. 2021

Odziv Urada za meroslovje

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v letu 2013 obravnavalo primernost rokov rednih overitev vseh skupin meril, vključno z vodomeri. Roke rednih overitev so bili primerjani tudi z veljavnimi roki v drugih državah članicah EU. Na podlagi ugotovitev se perioda redne overitve vodomerov ni spremenila in je ostala 5 let. Na strokovnih srečanjih s pooblaščenimi izvajalci overitev vodomerov je bilo tudi navedeno, da je bil ob koncu overitvene periode (5 let) raztros pogreškov merjenja prevelik, da bi lahko strokovno podprli podaljšanje overitvene periode.

Izvajalci overitev imajo glede naraščanja pogreškov vodomerov s časom različne izkušnje, kar je tudi posledica raznolikih vodnih virov. Trda voda v vodovodnem omrežju (na ceveh in tudi vodomerih) odlaga kalcijev in magnezijev karbonat, ki sicer tvorita protikorozijsko zaščito cevi, po drugi strani pa se na ta način tvorita sediment in mineralne obloge, kar vpliva na meroslovne lastnosti vodomerov, ki se s časom slabšajo.

Na Uradu RS za meroslovje podpiramo vsako strokovno utemeljeno znižanje stroškov povezanih z overitvami zakonskih meril. Pobuda za podaljšanje overitvene periode oziroma prehod na statistično vzorčenje na področju vodomerov je iz tega stališča v nekaterih delih Slovenije zelo aktualna. Na žalost pa se razmere v slovenskih vodovodnih sistemih tako močno razlikujejo, da te pobude ni mogoče nemudoma posplošiti za celotno Slovenijo. Postopki preizkusov vodomerov so se v preteklosti v Sloveniji že racionalizirali, v tem trenutku pa ne razpolagamo s podatki, na podlagi katerih bi lahko strokovno upravičili kakršno koli spremembo pri overitvenih periodah za vodomere.

Komentarji