Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Informiranje samozaposlenih (s.p.)

445 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Na internetu ne obstaja uradnega spletnega mesta, kjer bi bile zajete vse aktualne novice za samozaposlene. V Googlu se najdejo samo nekaj let stari SEO članki in ne veš, če so še sploh aktualni, zato samozaposleni nismo informirani z novostmi.

Zato predlagam, da se postavi neko uradno spletno mesto, kjer bi se objavljale redne informacije za samozaposlene, spremembe stroškov, razpisi, olajšave, novosti itd. da bodo vsi samozaposleni bili informirani o vseh delovnih pogojih.

31 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S sumium 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 11. 2021

Odziv Ministrstva za gospdoarski razvoj in tehnologijo

Analiza veljavne ureditve področja

V Sloveniji smo v preteklih letih poslovnim subjektom in pomoči pri njihovemu poslovanju namenili veliko pozornosti. Na ravni države tako uspešno deluje nacionalni sistem SPOT, Slovenska poslovna točka, ki ponuja celovit sistem podpornih in brezplačnih storitev države za poslovne subjekte. Pod enotno znamko SPOT so združene institucije, ki nudijo pomoč, informiranje in svetovanje podjetjem in poslovnim subjektom (spletna stran: https://spot.gov.si/sl/portal-in-tocke-spot/predstavitev-sistema-spot/).

Sistem SPOT združuje storitve na štirih ravneh:

  • portal SPOT,
  • SPOT Registracija,
  • SPOT Svetovanje in
  • SPOT Global,

ter nudi elektronske storitve, storitve podjetniškega svetovanja, storitve podjetniškega informiranja in usposabljanja ter obogaten nabor storitev s področja internacionalizacije in tujih investicij. Portal SPOT je tako državni poslovni portal, ki potencialnim in obstoječim podjetnikom in drugim poslovnim subjektom nudi širok nabor informacij o pogojih za poslovanje in omogoča elektronsko poslovanje z državo (http://evem.gov.si/evem/drzavljani/zacetna.evem).

Informacije o aktualnih ukrepih razvoja poslovnih idej, uporabe različnih podpornih instrumentov, usmerjanja k državnim spodbudam, ki so na voljo za spodbujanje razvoja podjetništva, so sicer dostopne na drugem spletnem mestu, in sicer na Podjetniškem portalu (www.podjetniski-portal.si/),  vendar se lahko uporabnik na navedeni spletni strani prijavi na »Moj spletni priročnik« (https://www.podjetniski-portal.si/o-podjetnistvu/e-publikacije/moj-spletni-prirocnik) in nato tedensko prejema informacije o:

  • javnih razpisih in virih financiranja,
  • novostih v zakonih in predpisih,
  • borzi ponudb in povpraševanj,
  • podjetniških usposabljanjih, seminarjih, delavnicah...,
  • novih programih, projektih, storitvah in idejah, namenjenih razvoju in internacionalizaciji malih in srednjih podjetij.

Na Podjetniškem portalu pa je mogoče najti tudi že objavljene javne razpise, namenjene podjetnikom (https://www.podjetniski-portal.si/razpisi).
 

Analiza predloga in razlogi za njegovo primernost/neprimernost za nadaljnjo obravnavo

Predlagatelj predlaga, da se postavi neko uradno spletno mesto, kjer bi se objavljale vse redne informacije za samozaposlene, kot so spremembe stroškov, razpisi, olajšave, novosti itd., da bi bili vsi samozaposleni informirani o vseh delovnih pogojih, analiza veljavne ureditve pa kaže, da so na ravni države že celovito zbrane informacije, namenjene podjetnikom in drugim poslovnim subjektom za njihovo ustanovitev ter redno poslovanje.

Glede na vse navedeno na ministrstvu menimo, da je področje informiranja poslovnih subjektov zadostno urejeno, ob tem pa poudarjamo, da se oba navedena portala vseskozi nadgrajujeta in izboljšujeta, zato predloga ne podpiramo.

Komentarji