Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Polnjenje embalaže nad 95%, drugače se ne sme prodajati oz. ga obremeniti z EKO davkom

460 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam, da zahtevamo od proizvajalcev polnjenje vseh izdelkov nad 95% v kartonasti/plastični embalaži, plastenkah, steklenicah, pločevinkah in podobno. Kaznovati pa proizvajalce s posebnim EKO davkom oz. prepoved prodaje, ki svojo embalažo napolnejo manj kot 95% vsebine. Primer: vrečka otroške hrane napolnjena cca 1/3 s hrano, vse ostalo je prazna embalaža; parfumi in šamponi(ne vsi) do 1/2 napolnjeni, jogurti, sladoledi 3/4 napolnjeni, ...

29 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I izzzy 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 2. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Razlogi nezapolnjenosti embalaže z različnimi živili so morda tudi zaradi zdravstvene ustreznosti za shranjevanje živila, odvisne od samih lastnosti živila, vzdržljivosti posamezne embalaže in načina konzumiranja ali uporabe izdelkov (da ne pride do raztrosa, razlitja ob uporabi).

Za proizvajalce embalaže, kamor se uvrščajo tudi embalerji, velja sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti, kar pomeni, da je proizvajalec embalaže odgovoren za njeno pravilno ravnanje tudi v fazi, ko le ta postane odpadek. Finančno in organizacijsko. Zato bodo sami proizvajalci, če ne iz okoljskih, pa iz finančnih (stroškovnih) vzrokov poskrbeli, da bo na trgu čim manj nepotrebne odpadne embalaže, za katero morajo v nadaljevanju zanjo tudi finančno poskrbeti.

Komentarji