Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Znižanje prebivanja za državljanstvo

4358 OGLEDOV 63 KOMENTARJEV

Predlog vladi, predlagam da bi zamanjšali prebivanje za državljanstvo trenutno je 10let moramo bit v Sloveniji da bi imeli, pravico odati vlogo.. Predlagal bi da se ta odlok zmanjša na 8let(kot v Nemčiji) da bi lažje in hitreje državljani Bosne in Hercegovine, kupili svoje stanovanje v Sloveniji.

174 glasov

52 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S.N 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 2. 2022

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Zakon o državljanstvu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/07 – uradno prečiščeno besedilo in 40/17; v nadaljevanju: ZDRS) v svojem 10. členu določa pogoje za pridobitev državljanstva z naturalizacijo. Osnovni pogoj v prvem odstavku 10. člena določa, da državljanstvo Republike Slovenije lahko pridobi oseba, če dejansko živi v Sloveniji 10 let, od tega neprekinjeno zadnjih 5 let pred vložitvijo prošnje za naturalizacijo. Nadalje ZDRS v osmem odstavku 10. člena določa, da se šteje, da oseba dejansko živi v Republiki Sloveniji, če je fizično prisotna na njenem ozemlju, in je tu središče njenih interesov, kar se presoja na podlagi njenih poklicnih, ekonomskih, socialnih in drugih vezi, ki kažejo na to, da med osebo in Republiko Slovenijo obstajajo tesne in trajne povezave.

Ureditev državljanstva je v popolni suverenosti vsake države, ki se sama odloči, kako bo uredila pogoje za pridobitev državljanstva. Obdobje dejanskega življenja je kot pogoj za pridobitev državljanstva Republike Slovenije določen za tujce, ki so z večletnim življenjem v Sloveniji vzpostavili pristno vez med z državo, na podlagi katere se lahko sklepa, da se je posamezna oseba podredila zakonskim in drugim prisilnim predpisom ter da se je popolnoma asimilirala v družbeno okolje. Vsako krajšanje 10-letnega obdobja bi lahko imelo za posledico, da novo nastala vez med državo in posameznikom ne bi bila tako tesna in trajna. Vsekakor pa nakup nepremičnin na območju Republike Slovenije ne sme predstavljati razloga za skrajševanje zakonskega obdobja dejanskega življenja.

Tudi Evropska konvencija o državljanstvu v svojem 6. členu določa, da naj država članica v svojem pravu omogoči možnost naturalizacije oseb, ki zakonito in dalj časa prebivajo na njenem ozemlju, pri čemer čas bivanja, ko je določen kot pogoj za naturalizacijo, ne sme presegati 10 let. ZDRS je v tem delu usklajen z Evropsko konvencijo o državljanstvu.

ZDRS določenim kategorijam oseb že sedaj omogoča pridobitev državljanstva Republike Slovenije na podlagi krajše dobe dejanskega življenja v Republiki Sloveniji. Potomci slovenskih izseljencev lahko državljanstvo pridobijo po enoletnem dejanskem življenju v Republiki Sloveniji, enako tudi zakonci državljanov Republike Slovenije. Osebe brez državljanstva lahko državljanstvo pridobijo po petletnem dejanskem življenju v Republiki Sloveniji, enako tudi osebe s statusom mednarodne zaščite.

Glede na navedeno ocenjujemo, da ni razlogov za spremembo veljavne zakonske ureditve na področju naturalizacije tujcev.

Komentarji