Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Programska shema

497 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Vsi ponudniki internetnih storitev imajo v svojih programskih shemah POP TV, Slovenija 1, 2, 3, Nova 24 kot da je nujno imeti vse te programe. Potrošnik bi moral imeti pravico da program obveščanja izbere sam. Lahko tudi vse če jih hoče. Ko medij posameznika ali določeno skupino ljudi prikazuje v luči ki tem ljudem ne ustreza bi človek moral imeti pravico da tak medij utiša in to na način da prekliče naročnino nanj in sledi drugemu po lastni izbiri. Ali nobenemu.

46 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J johi 42 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 11. 2021

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo za kulturo uvodoma navaja, da dejavnost operaterjev, v delu, ki se nanaša na dejavnost razširjanja radijskih in televizijskih programov, opredeljuje 111. člen Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16, 39/16, 45/19 – odl. US, 67/19 – odl. US in 82/21: v nadaljnjem besedilu: ZMed), ki v prvem odstavku tega člena določa, da je operater fizična ali pravna oseba, ki prenaša in oddaja radiodifuzne programe po prizemeljskih omrežjih, ali prek satelitov, prek kabelsko distribucijskih ali kabelsko komunikacijskih sistemov, ali na kakšen drug način, in tako tehnično omogoča izdajateljem medijev razširjanje programskih vsebin do zainteresirane javnosti.    

Prvi odstavek 112. člena ZMed pa določa, da mora operater pod enakopravnimi pogoji omogočiti razširjanje programov vseh izdajateljev, ki jim je izdano dovoljenje iz 105. člena ZMed, če obstajajo tehnične možnosti za kvaliteten sprejem signala v glavni sprejemni postaji operaterja, in sicer najpozneje v roku devetdeset (90) dni od začetka oddajanja teh programov ter tako, da so dostopni vsem uporabnikom njegovih storitev.

Navedene določbe operaterja zavezujejo, da v programsko shemo obvezno uvrsti vse televizijske programe, ki jim je v Republiki Sloveniji izdano dovoljenje za izvajanje radijske ali televizijske dejavnosti. Zato je opisani primer, kjer imajo vsi ponudniki storitev kabelske televizije v svoji programski shemi televizijske programe POP TV, RTV Slovenija in Nova24TV kot obvezne, skladen z navedeno zakonodajo.

Ministrstvo bo predlagane pripombe na obstoječo ureditev obveznega razširjanja radijskih in televizijskih programov proučilo ob prihodnjih spremembah medijske zakonodaje.

Komentarji