Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Koronski testi morajo biti zastonj

498 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Testi morajo biti plačani z zdravstvenim zavarovanjem, ker so testi v zvezi z zdravjem, pa tudi zato, ker je cepljenje tudi zastonj. Naj bo oboje enako plačano, torej ali oboje pokrito z zdravstvenim zavarovanjem ali oboje samoplačniško. Zagotovo si ne boste upali narediti tudi cepljenje samoplačniško, se bo državni udar zgodil še prej.

35 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Anti-Janša 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 11. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Za cepljenje proti COVID-19 je skladno z 31. členom Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 203/20, 15/21 – ZDUOP, 82/21 – ZNB-C in 112/21 – ZNUPZ) vir sredstev državni proračun.

Prav tako državni proračun v določenih pogojih na podlagi veljavnega Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 krije testiranja s hitrim antigenskegim testom (v nadaljnjem besedilu: test HAG) oz. teste HAG za samotestiranje na SARS-CoV-2.

Navedeno torej ne krije zdravstveno zavarovanje, temveč je cepljenju in testu HAG namenjen drug finančni vir. Prav tako ne moremo govoriti, da je test HAG v celoti samoplačniški. Na podlagi veljavne zakonodaje je torej že vzpostavljena podlaga, da je vsaj ena od možnosti za koristnika brezplačna, v nekaterih primerih celo obe.  Ocenjujemo, da ni podanega utemeljenega razloga, zakaj bi morali biti obe storitvi (test HAG in cepljenje proti COVID-19) sočasno bodisi brezplačni bodisi samoplačniški.

Komentarji