Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izpis potrdila v lekarnah o testu na covid s kodo naj bo brezplačen

473 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

nezaslišno je da bi moralla starejša populacija ki je računalniško nepismena, nima računalnika in printerja, nima digitalnega potrdila

morala v lekarni še za covid potrdilo plačevati 2 eur.

To je diskriminacija upokojencev in celotnega prebivalstva.

Strinjam se da SMS NA TELEFONU NI DOVOLJ. Verjamem pa da ob vseh naložbah v programe da bi ti morali biti

taki da koristijo uporabniku tako kot je potrebno in učinkovito.

Zakaj torej stroški SMS SPOROČIL, če si z nijimi ne moremo pomagat in niso verodostojni.

30 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DoberNamen 11 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 11. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Vsak državljan ima možnost pridobiti brezplačno pridobiti možnost dostopa do svojih EU digitalnih COVID potrdil o cepljenju, testiranju ali prebolevnosti preko SiPass prijavnega mehanizma (kar vključuje tudi možnost prijave s SMSPassom, torej za prijavo zadostuje mobilni telefon). Za dostop lahko uporablja zVEM portal ali mobilno aplikacijo zVEM.

V skladu s sklepom o določitvi najvišje višine povračila stroškov za zdravstvene storitve testiranja, stroškov testov HAG in testov HAG za samotestiranje na virus SARS-CoV-2 ter načinu izstavitve zahtevkov za povračilo teh stroškov (dostopen na https://www.gov.si/assets/ministrstva/MZ/DOKUMENTI/Koronavirus/izvajalci-zdravstvenih-storitev/testiranje-na-covid-19/Sklep-o-dolocitvi-najvisje-visine-povracila-stroskov.pdf) velja, da je izpis EU digitalnega COVID potrdila vključen v ceno izvajanje testov HAG – tudi za samoplačnike.

V skladu s 4. členom Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21, 149/21, 152/21, 155/21, 170/21 in 171/21) je izvajalec testiranja dolžan izvid testa takoj po opravljeni preiskavi poslati v Centralni register podatkov o pacientih. Vsak izvajalec testiranja ima tehnično možnost za pacienta izpisati EU DCP potrdilo takoj po tem, ko je rezultat poslan v CRPP.

Glede na navedeno predlagamo, da pacienti, ki nimajo druge možnosti dostopa do rezultatov testiranja, pred izbiro izvajalca testiranja preverijo, da ta dosledno izpolnjuje določila vseh predpisov in pacientom po testiranju zagotavlja izpis EU DCP potrdila v papirni obliki.

Komentarji