Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zakon - odškodnina države za posledice obveznega cepljenja proti COVID-u ( trajne zdravstvene posledice ali smrt)

550 OGLEDOV 20 KOMENTARJEV

odškodnina države vsem tistmi ki so prisiljeni v cepljenje in in utrpijo zaradi cepljenja trajne zdravstvene posledice

nesposobnost dela, smrt, nastanek posledičnih bolezni.

 

38 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DoberNamen 11 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 11. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

V skladu s 53.a členom Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/20 – ZIUZEOP, 142/20, 175/20 – ZIUOPDVE, 15/21 – ZDUOP in 82/21) ima oseba, ki ji je z obveznim cepljenjem nastala škoda na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij, pravico do odškodnine.

53.a do 53.f člen Zakona o nalezljivih boleznih opredeljuje odškodninsko odgovornost za škodo, ki bi osebi nastala zaradi obveznega cepljenja in bi se kazala v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij.

Odškodninska odgovornost, ki je bila v Zakon o nalezljivih boleznih vključena leta 2006,  je torej  urejena za obvezna cepljenja, kamor pa ne spada cepljenje proti COVID-19.

Odgovornost za škodo, ki nastane zaradi neustrezne kakovosti zdravila, ki je predmet zagotavljanja iz proračunskih sredstev (v izrednih razmerah) oziroma poslovne donacije, nosi imetnik dovoljenja za promet z zdravilom, kadar je škoda posledica njegovega ravnanja. Kadar škoda nastane v distribuciji zdravila, nosi odgovornost za škodo distributer zdravila.

Zakon o zdravilih tako ne ureja morebitne odškodninske odgovornosti imetnika dovoljenja za promet z zdravilom ali proizvajalca zdravila za škodo, ki bi nastala zaradi zdravila, ki je v skladno z dovoljenjem za promet in pri katerem ni bila ugotovljena neustrezna kakovost zdravila.

Pri tem je treba opozoriti, da Zakon o zdravilih ne posega na področje odškodninske odgovornosti zdravnikov zaradi kršitve pojasnilne dolžnosti, ki jo ureja Zakon o pacientovih pravicah, ter splošne odškodninske odgovornosti imetnika dovoljenja za promet oziroma proizvajalca po pravilih splošne odškodninske odgovornosti.

Komentarji