Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Razpustitev svetovalne skupine vlade za kovid

406 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Vladi predlagam, da razpusti svetovalno skupino za kovid zaradi nekompetentnega vodenja pandemije.

Mislim, da ad hoc svetovalna skupina za vodenje pandemije, ki jo sestavljajo ljudje, ki se poklicno večinoma niso ukvarjali z epidemiologijo in nimajo ustreznih izkušenj, ni bila, ni in bo uspešna pri zaustavljanju pandemije.

Navajam mnenje dr. Eržena, ki ga je podal v intervjuju za Necenzuriano.si z dne 4.9.2021 (https://necenzurirano.si/clanek/mnenja/obvezno-cepljenje-bi-sprozilo-upor-ljudi-je-treba-prepricati-intervju-902067):

"Nekdo se je odločil ignorirati celotno epidemiološko stroko in vodenje epidemije prepustiti ljudem, ki nimajo potrebnih znanj in izkušenj.

(...)

Ugotovil je:

- da je bilo imenovanje vladne svetovalne skupine za covid-19, ki jo je najprej vodila Bojana Beović, nato pa Mateja Logar, nepotrebno in neustrezno.

- da je skupina ministrstvu za zdravje dajala drugačne informacije kot epidemiološka služba NIJZ, kar je povzročalo zmedo med odločevalci in prebivalci.

- da je javnost zaradi poizkusa utišanja stroke vanjo izgubljala zaupanje, nekateri nesmiselni ukrepi pa so spodbujali nasprotovanje ljudi. "

Sam menim, da povedano še kako drži. Svetovalna skupina sprejema rigorozne ukrepe, ki naj bi ljudi prisili v cepljenje, čeprav cepivo ni preizkušeno in nihče ne ve kakšni bodo njegovi dolgoročni učinki ob tem, da so že kratkoročni učinki v mnogih promerih zelo hudi, vse do smrti.

Zadnji ukrepi, ki jih je sprejela vlada, domnevam, da na podlagi predlog svetovalne skupine, pa so naravnost zastrašujoči. Prepoved obiska prodajnih centrov, bank, pošte in celo obiska pri zdravniku so popolnoma nevzdržni. Zdravstvo, ki se ščiti pred pacienti je samo sebi namen. Zdravstveno osebje se lahko ščiti s tehničnimi sredstvi, ne more in ne sme pa zavračati pacientov v nobenem primeru. To je v nasportju z ustavo, zakoni in moralo. Ne nazadnje je to tudi v nasportju s Hipokratovo prisego, ki zdravniku nalaga obveznost zdravljenja. Ukrep izničuje tudi zavarovalnino, ki jo pacienti plačujejo.

Glede na navedeno menim, da je utemeljen predlog, da se nekompetentna svetovalna skupina nemudoma razpusti, vodenje pandemije pa da se poveri usposobljenim strokovnjakom iz okvira NIJZ oziroma ljudem, ki poznajo in upoštevajo epidemiološko stroko in etične standarde.

50 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R Rovtar 38 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 10. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Svetovalna skupina za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 ima številne pomembne naloge:

  • pripravlja strokovne podlage, mnenja in predloge za ukrepe za potrebe Ministrstva za zdravje in Vlade Republike Slovenije,
  • preveri strokovno utemeljenost ukrepov iz odlokov Vlade Republike Slovenije oziroma odredb Ministrstva za zdravje ob upoštevanju strokovnih razlogov pri čemer predlaga, da se ti ukrepi še naprej uporabljajo, se jih spremeni oziroma odpravi,
  • redno spremlja in poroča ministru o epidemiološkem stanju,
  • pripravlja in podaja stališča na dokumente Ministrstva za zdravje in se nanašajo na ukrepe za obvladovanje COVID-19,
  • po potrebi izdela priporočila, navodila, predloge v zvezi z aktivnostmi na področju obvladovanja COVID-19,
  • opravljanje drugih nalog po presoji ministra.

Sestavljajo jo izkušeni strokovnjaki s področij infektologije, epidemiologije, virologije, medicinske mikrobiologije in javnega zdravja. Različna ozadja in specializacije omogočajo celovito pripravo in obravnavo strokovnih priporočil za obvladovanje epidemije.

Komentarji