Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Tisti, kateremu moramo pokazati PCT potrdilo se mora izkazati tudi s svojim

727 OGLEDOV 19 KOMENTARJEV

Predlagam, da Vlada sprejme določilo, da se mora ponudnik storitev, uradna oseba, zdravstveni delavec ali trgovec, kateremu moramo pokazati PCT potrdilo, izkazati tudi s svojim PCT potrdilom.

Ob prihodu v prostore, kjer se namreč opravljajo določene storitve je označeno, da se zahteva maska, potrdilo PCT, razkuževanje rok, upoštevanje razdalje, meritev temperature in ponekod še izpolnitev vprašalnika. Tisti, ki storitve koristimo, obiščemo kakšen urad, kupujemo ali gremo k okulistu, zobozdravniku ali zdravniku, pa nismo seznanjeni ali te iste pogoje izpolnjujejo tisti, ki nas sprejmejo, obravnavajo ali pri njih kupujemo. Menim, da se bi osebje, ki prihaja v stik z uporabniki moralo prav tako izkazati z izpolnjevanjem PCT pogoja. Prav bi bilo tudi, da bi ponudnik na vidnem mestu sprejemnega prostora podal obvezujočo izjavo, da vsi delavci, ki prihajajo neposredno in posredno v stik s stranko izkazujejo izpolnjevanje PCT pogoja in da so seznanjeni z varnim delom s strankami za namen preprečitve širitve okužbe.

36 glasov

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DaNamBoBolje 53 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 10. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Področje predloga že ureja Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2:

7. člen

(1) Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT iz 5. člena tega odloka organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT se opravlja z dokazili iz 2. in 6. člena tega odloka.

(2) Osebe iz prejšnjega odstavka morajo na vidnem mestu objaviti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT za osebe, ki opravljajo delo ali so udeležene v okoljih ali dejavnostih v Republiki Sloveniji, in na vstopnih točkah preverjati njegovo izpolnjevanje.

(3) Zoper osebo, ki opravlja delo v okoljih ali dejavnostih v Republiki Sloveniji iz prvega odstavka 5. člena tega odloka, ki ne izpolnjuje pogoja PCT, delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, in predpisom, ki ureja delovna ali uslužbenska razmerja, ter kolektivnimi pogodbami dejavnosti.

(4) Osebam iz drugega odstavka 5. člena tega odloka, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, se ne dovoli uporabe storitve oziroma udeležba ali prisotnost pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih v Republiki Sloveniji, razen osebam iz druge alineje drugega odstavka 5. člena tega odloka.

Komentarji