Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izenačenje zavarovanja koristnikov javnega in zasebnega zdravstva

319 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da ZZZS enako krije stroške zdravljenja vsem pacientom enako, tako tistim, ki se zdravijo v javnem kot zasebnem zdravstvu, vključno z zobozdravniški storitvami.

S tem je seveda povezana ukinetev delitve zasebnih zdravnikov na koncesionarje in tiste, ki sprejemajo samo samoplačnike.

Po mojem mnenju je sedanja ureditev diskriminatorna, ker ni nobenega razloga, da ZZZS ne bi kril stroškov vsem pacientom, ne glede na to, kje se zdravijo.

27 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R Rovtar 38 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 10. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

V Republiki Sloveniji se v skladu z Ustavo RS zagotavlja pravica do zdravstvenega varstva (51. člen URS).

Zdravstveno dejavnost ureja Zakon o zdravstveni dejavnosti (ZZDej), ki v prvem odstavku 1. člena določa, da zdravstvena dejavnost obsega ukrepe in aktivnosti, ki jih po medicinski doktrini in ob uporabi medicinske tehnologije opravljajo zdravstveni delavci oziroma delavke in zdravstveni sodelavci oziroma sodelavke pri varovanju zdravja, preprečevanju, odkrivanju in zdravljenju bolnikov in poškodovancev.

V prvem odstavku 3. člena ZZDej je določeno, da so izvajalci zdravstvene dejavnosti domače in tuje pravne in fizične osebe, ki so pridobile dovoljenje Ministrstva za zdravje za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Nadalje pa je v drugem odstavku istega člena določeno, da javna zdravstvena služba obsega zdravstvene storitve, katerih trajno in nemoteno opravljanje zagotavljajo v javnem interesu država in lokalne skupnosti in ki se, temelječe na načelu solidarnosti, v skladu s predpisi, ki urejajo zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, zagotavljajo kot pravice obveznega zdravstvenega zavarovanja ter se v celoti ali deloma financirajo iz javnih sredstev, predvsem iz obveznega zdravstvenega zavarovanja

V Republiki Sloveniji zdravstveni sistem sestavljajo javni zdravstveni zavodi (bolnišnice in zdravstveni domovi), koncesionarji in zasebni izvajalci zdravstvene dejavnosti. Javna zdravstvena služba se zagotavlja preko javnih zdravstvenih zavodov in koncesionarjev, ki sprejemajo paciente, ki imajo urejeno obvezno (in/ali tudi dodatno) zdravstveno zavarovanje. Zasebni izvajalci zdravstvene dejavnosti ne sodijo v javno zdravstveno mrežo, ki je urejana s pravicami in obveznostmi, ki izhajajo iz zdravstvenega zavarovanja in zato niso dolžni sprejeti vseh pacientov, saj zdravstveno dejavnost opravljajo izključno samoplačniško (njihove storitve niso krite iz javnih sredstev).

Navedeno je dodatno opredeljeno v Zakonu o pacientovih pravicah (ZPacP), ki v 9. členu opredeljuje pravico do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvene dejavnosti. Pacient ima namreč pravico, da prosto izbere zdravnika in izvajalca zdravstvene dejavnosti, ki mu bo zaupal svoje zdravljenje. Enako velja, da ima pacient v mreži izvajalcev javne zdravstvene službe pravico, da prosto izbere zdravnika in izvajalca zdravstvene dejavnosti v skladu s predpisi s področja zdravstvenega zavarovanja.

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) pa v 80. členu določa, da ima pri uveljavljanju pravic iz zdravstvenega zavarovanja zavarovana oseba pravico do proste izbire zdravnika in zdravstvenega zavoda.

Ob tem velja poudariti, da se pravica do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvene dejavnosti kot ena izmed pacientovih pravic, ki je hkrati vezana na sistem zdravstvenega zavarovanja, uresničuje v okviru predpisov s področja zdravstvenega zavarovanja (ZZVZZ).

Komentarji