Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

sprememba zakona o pravilih cestnega prometa

632 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam vladi, da dovoljuje vožnjo otroških koles po pločnikih - za starost otrok do 6 let.

Otroci se šele uvajajo v cestno prometne predpise, s svojo hitrostjo pa vsekakor ne ogrožajo pešcev. Iz tega vidika bi se lahko otroško kolo štelo med posebna prevozna sredstva. Potrebno pa bi bilo tudi točno opredeliti, kaj otroško kolo je.

Ob dejstvu da v večini slovenskih mest, kaj šele vasi, kolesarske poti niso urejene je nesprejemljivo, da se od otrok zahteva vožnjo na cesti.

33 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Micka Kovačeva 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 12. 2021

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o voznikih (Uradni list RS, št. 85/16, 67/17, 21/18 – ZNOrg, 43/19 in 139/20) v prvem odstavku 55. člena že zdaj določa, da sme otrok do šestega leta starosti voziti kolo le na pešpoti (s predpisano prometno signalizacijo označena javna pot, namenjena pešcem) ali v območju za pešce (območje, kjer je najvišja dovoljena hitrost 10 km/h), v spremstvu polnoletne osebe pa tudi v območju umirjenega prometa (območje, kjer je najvišja dovoljena hitrost 10 km/h).

Nadalje Zakon o voznikih v drugem odstavku 55. člena določa, da sme otrok do 14. leta starosti, ki nima opravljenega kolesarskega izpita, voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe, ki lahko ob upoštevanju prometnih razmer spremlja največ dva otroka.

Skladno z navedenim menimo, da je zakonodaja na področju vožnje otrok s kolesi urejena na način, ki zagotavlja varnost otrok do šestega leta starosti, ki so v prometu udeleženi kot vozniki koles, zato zakonodaje na tem področju ne bomo spreminjali.

Komentarji