Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dovolj poceni nekvalitetnih poceni oblačil

515 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlgam vladi da uvede večje carine na oblačila iz Azije. Poceni, nekvalitetna oblačila izdelana v Aziji, prepljavljalo trg, in na povrh ronesnažujejo okolje, že 30 let pa konstantno uničujejo domačo oblačilno proizvodnjo. Želimo si lokalnih oblačil in našega dizajna in kvalitete!. Slovenija na področju oblačil ni samozadostna kot se je še posebej izkazalo v korona krizi. Predlagam bolj lahkotno gospodarsko politiko z finančnimi podporami za vsaj delno obuditev starih znamk in tovarn po vzoru Italije in Španije pri katerima tekstilna proizvodnja še vedno predstavlja več kot 10% celotne industrijske proizvodnje. Želimo si ZELENO KVALITETNO IN LOKALNO IZDELANO MODO, saj imamo slovenci ogromno specialistov na področju tehnolgije in dizajna, ki lahko konkurirajo Evropi.

29 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R ROXANA 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 10. 2021

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Kot ugotavljate, ima proizvodnja oblačil velik negativen vpliv na okolje še posebno v manj razvitih državah, kjer nimajo dovolj visokih okoljskih standardov. Tekstilni sektor je četrti v Evropski uniji glede uporabe primarnih surovin in vode ter peti glede na emisije toplogrednih plinov. Povprečni Evropejec letno nakupi 26 kg tekstila, ki ga večino kmalu odvržemo. Gre za problem t.i. »hitre mode«, ki vpliva na to, da potrošniki izbirajo manj kvalitetna in poceni oblačila.

Tekstilna industrija sodi med največje onesnaževalce vode in ima hkrati velik potencial za prehod v krožni in trajnostni poslovni model. Zaposluje 4 mio ljudi v EU, v 267.000 podjetjih. Tekstilni sektor je bil v pandemiji najbolj prizadet, takoj za turizmom.

Da bi naslovila te izzive, Evropska komisija pripravlja novo EU Strategijo za trajnostni tekstil. K pripravi te strategije je prispevala tudi Slovenija z razpravo na to tematiko v okviru neformalnega zasedanja ministrov za konkurenčnost, ki ga je vodil minister Počivalšek, 22. julija 2021 na Brdu pri Kranju.

Evropska unija ima prednosti na področju tehničnega in pametnega tekstila, zato je treba pospešiti investicije za razvoj novih materialov in produktov. Prav tako je potrebno spodbujanje ponovne uporabe oblačil in naložbe v recikliranje.

Strinjamo se, da ima Slovenija veliko znanja na tem področju in da je potrebno poiskati nišne trge, tehnologije in dizajn, ki je lahko konkurenčen. Prav tako je potrebna širitev dobrih praks, ki jih imamo na tem področju. Podjetja lahko za podporo konkurirajo na javnih razpisih na različnih področjih, tudi na področju raziskav, razvoja in inovacij.

Kar se pa tiče predloga glede uvedbe višjih carin na uvoz iz Azije pojasnjujemo, da Slovenija ne more samostojno določati carin, saj je skupna trgovinska politika v pristojnosti Evropske unije.

Komentarji