Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

direktna železniška povezava Ljubljana-Celovec

2015 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Nimamo direktne železniške povezave Ljubljana-Celovec. Do leta nazaj je bila sicer draga (19 € ena smer) direktna avtobusna povezava, a so jo Avstrijci ukinili.

Edini javni promet iz prestolnice v Celovec poteka tako, da se je potrebno zapeljati do Beljaka, tam prestopiti in še 25 min do Celovca. Namesto z avtomobilom dobro uro, je najhitrejši vlak s prestopanjem in postajami iz LJ v KL v 3 (!) urah in pol. Pozimi pa je treba obvoziti še Ljubelj inj iti čez karavanke (7eur tunel) in delati 40 km več v eno smer.

V Celovec se dnevno iz Ljubljane in okolice vozi ogromno študentov z avtomobili, predvsem na glasbeno univerzo. Veliko je tudi delavcev, dnevnih migrantov.

Predlagam, da SŽ s pomočjo pristojnega ministrstva in zainteresirane javnosti preveri možnost dveh dnevnih linij, z delavskim odhodom zgodaj zjutraj in še enim ob devetih dopoldne, ter iz Celovca ob 15h in 17h.

Celovec je smešno blizu, a brez avtomobila je nedostopen za marsikoga.

Enako velja za Avstrijce, Celovčane, ki imajo Ljubljano zelo radi, a je njihova kultura potovanj zelo zelena in tudi direktorji potujejo z vlaki. V Ljubljano bi z brzovlakom marsikdo prišel.

V pomoč nekaj sto študentom, dnevnim migrantom in turizmu.

Trenutna povezava med koroško in Ljubljano je po mojem mnenju nevredna besed. Prosim, da se gospod minister prepriča sam.

Seveda relacija ne bi smela biti potem namenjena kovanju dobička, ampak le interesu, da se strošek pokrije in da država zagotovi svojim prebivalcem javni promet ki je dostopen in s ceno karte ne bi odvračal od tega, da se 5 dvajsetletnikov dnevno vozi v enem avtu čez Ljubelj na jazz akademijo GMPU Klagenfurt, ki je v Sloveniji žal nimamo.

29 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P pozavnist 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 9. 2021

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V letu 2014 je začela delovati avtobusna povezava med Ljubljano in Celovcem s podporo Koroške deželne vlade (EU projekt). Subvencija Deželne vlade Koroške je bila v višini okrog 100.000 EUR/leto. Ta podpora je prenehala v aprilu 2017, nato je prevoznik zmanjšal število voženj na dan in končno prenehal voziti. S koroško stranjo so potekali pogovori, kako bi lahko finančno pomagali, da bi lahko s povezavo nadaljevali, vendar razen vračila trošarine za gorivo, druge rešitve ni bilo.

Od decembra 2019 obstaja pravna podlaga, da se lahko podaljšajo medkrajevne avtobusne linije v okviru obvezne gospodarske javne službe do prve prestopne točke v sosednji državi, pod pogojem, da se s pristojnimi organi o tem dogovorijo. O tem so pogovori s koroško stranjo že potekali, vendar dokončni dogovor še ni bil dosežen. Pogovori o tem bi se lahko nadaljevali na naslednjem sestanku Skupnega odbora Slovenija Koroška, ki bo konec septembra.

Komentarji