Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Brezplačna vozovnica tudi za zaposlene invalide

1283 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Predlagam, da imajo tudi zaposleni invalidi upravičenost do brezplačne vozovnice javnega medkrajevnega potniškega prometa - avtobusni in železniški promet (npr. tisti, ki imajo od 70 % telesne okvare dalje), ker marsikateri invalid je precej na bistvenem slabšem položaju kot marsikateri upokojenec ali starejši od 65 let. Po navadi so invalidi zaposleni na slabše plačanih delovnih mestih (minimalna plača ali plača z dodatkom do minimalne plače), veliko jih nima tudi lastnega prevoznega sredstva, medtem ko nekateri upokojenci dobivajo prav lepe pokojnine (tudi nad 1200 evrov na mesec). Zato bi bilo pošteno, da se preskrbi tudi za te ranljive zaposlene invalide.

29 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tako je to 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 10. 2021

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V Republiki Sloveniji imajo pravico do brezplačnega javnega prevoza upravičenci iz osmega, devetega in desetega odstavka 114. b člena Zakona o prevozih v cestnem prometu ( Uradni list RS, št. 6/16 – uradno prečiščeno besedilo, 67/19 in 94/21) (v nadaljnjem besedilu ZPCP-2). Od 1. julija 2020 v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov, od 1.10.2021 pa tudi v mestnem linijskem prevozu potnikov v mestnih občinah Ljubljana in Maribor, kjer morajo zagotoviti prevoze kot obvezno gospodarsko javno službo. To ugodnost imajo, poleg upokojencev, starejših od 65 let in vojnih veteranov, tudi imetniki invalidske kartice ugodnosti za invalide izdane na podlagi zakona, ki ureja izenačevanje možnosti invalidov. Za vse velja pogoj, da niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti ali niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali niso direktorji zasebnega zavoda.

Verjetno je razlog za takšno določilo (da niso v delovnem razmerju) v tem, ker sicer ne bi bili upravičeni do povračila stroškov za prevoz na delo, saj bi lahko pridobili brezplačno vozovnico.

Vendar smo v zadnjem času dobili kar nekaj pobud, da se to določilo črta. Zato bomo te predloge ob prvi naslednji spremembi ZPCP-2 ponovno preučili in se odločili ali to določilo pustiti ali ga črtati.

Komentarji