Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Oprostitev plačila RTV naročnine za vse invalide

2529 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Trenutno stanje, da so samo nekateri invalidi oproščeni plačila RTV naročnine, je zelo diskriminatorno in temelji na zelo dvomljivih pravnih podlagah. Pogoj je telesna okvara. Kaj pa duševna okvara - a to pa mirno prezremo - diskriminiramo? Razne motnje v duševnem razvoju, Downov sindrom, avtizem, duševne bolezni ... Tudi to je invalidnost! Invalidnost, ki v sodobni družbi pobira vse večji davek. Invalidnost, ki je pogosto očem poplnoma skrita, neprepoznana. Invalidnost, ki osebe potiska na socialni rob in pogosto tudi preko roba. Preko roba življenja!

Predlagamo vladi, da prepreči to diskriminacijo med invalidi in uveljavi oprostitev plačila RTV naročnine za vse invalide pod enakimi pogoji.

72 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 41 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DanK 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 8. 2021

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo za kulturo v zvezi s predmetnim predlogom navaja, da so skladno z drugim odstavkom 32. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija (Uradni list RS, št. 96/05, 109/05 – ZDavP-1B, 105/06 – odl. US, 26/09 – ZIPRS0809-B in 9/1; v nadaljnjem besedilu: ZRTVS-1) plačila RTV prispevka oproščeni invalidi s 100-odstotno telesno okvaro in invalidi z manj kot 100-odstotno telesno okvaro, če jim je priznana tudi pravica do dodatka za pomoč in postrežbo ter osebe, ki so trajno izgubile sluh. Oprostitev RTV-prispevka se lahko uveljavlja le na podlagi pravnomočne odločbe Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ali drugega organa, s katero je ugotovljena stopnja invalidnosti (peti odstavek 32. člena ZRTVS-1).

Ministrstvo za kulturo meni, da je predlog, da se plačila RTV prispevka oprosti tudi druge invalidne osebe oziroma osebe, ki jim je zaradi duševnih motenj ali bolezni s pravnomočno odločbo priznana invalidnost 1. kategorije, kar pomeni, da oseba ni zmožna opravljati organiziranega pridobitnega dela, skladen z ustavnim načelom enakosti pred zakonom ter načelom pravne in socialne države, zato bo možnosti za spremembe predmetne ureditve preverilo pri prihodnjih spremembah ZRTVS-1.  

Komentarji