Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vračilo priporočenega blagovnega pisma pod univerzalno poštno storitev

2569 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

S 1.1.2021 je Pošta Slovenije, d.o.o. izvzela pošiljanje blaga s pisemskimi pošiljkami do 2 kg iz univerzalne poštne storitve.

Zakon o poštnih storitvah (ZPsto-2) pod univerzalno poštno storitvijo nalaga sprejem "poštnih pošiljk do mase 2 kg" in sprejem "poštnih paketov do mase 10 kg", hkrati pa v "poštno pošiljko" v 2. členu vključuje tudi poštne pakete.

Pošta Slovenije že samo s sprejemom paketov do 2 kg zadosti pogoju, da morajo sprejemati "poštne pošiljke" do 2 kg.

S tem so na Pošti Slovenije spretno izkoristili nerodno (dvoumno) napisan zakon in iz univerzalne poštne storitve izključili blagovne pisemske pošiljke.

Tukaj je treba poudariti, da gre za napačen prepis zakona, saj sedaj NI v skladu z akti (Konvencijo) Svetovne poštne zveze, ki so bili ratificirani (MASPZSP) in so tako zavezujoči za Slovenijo.

Konvencija UPU jasno definira, da mora univerzalna storitev (Universal service) v okviru osnovne storitve (Basic service) omogočati sprejem pisemskih pošiljk (leter-post items) in paketnih pošiljk (parcel-post items). Pisemske pošiljke (letter-post items) po konvenciji vsebujejo tudi blagovna pisma (small packets) do mase 2kg.

ZPsto-2 tako namesto izraza "pisemske pošiljke" napačno uporablja izraz "poštne pošiljke", ki pa vključujejo tudi pakete.

PREDLAGAM spremembo zakona ZPsto-2, da bo v skladju s sprejeto Konvencijo UPU, konkretno:

- da se 1. alineja 2. odstavka 3. člena spremeni, da se glasi:

"sprejem, usmerjanje, prevoz in dostava pisemskih pošiljk do mase 2 kg"

- da se v 2. člen doda definicija "pisemske pošiljke" v skladu s Konvencijo UPU, ki vključuje tudi blagovna pisma (small packets) do mase 2kg.

50 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 48 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D D0 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 10. 2021

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Pojasnjujemo, da Pošta Slovenije ni pravilno implementirala odločb Zakona o ratifikaciji spremenjenih in dopolnjenih aktov Svetovne poštne zveze in Sklepnega protokola k Sporazumu o poštnoplačilnih storitvah, objavljenega v Uradnem listu RS št. 12/2019 dne 27. 2. 2019 (v nadaljevanju: MASPZSP,) glede prenosa blaga v nižjih masnih stopnjah do 2 kg in glede prenosa blaga v mednarodni pisemski izmenjavi, kot to med drugim nalaga 17. člen konvencije in k izvajanju katerega je Pošta Slovenije zavezana kot imenovana izvajalka univerzalne poštne storitve. V tej zvezi izpostavljamo, da je z vidika 3. točke 17. člena konvencije potrebno zagotoviti, da so paketi do 2kg v mednarodnem poštnem prometu obravnavani v pisemski izmenjavi, ne zahteva pa se - kot to izhaja iz zmotnega razumevanja Pošte Slovenije - da so storitve, ki so poimenovane »pismo«, obravnavane v pisemski izmenjavi, storitve, ki so poimenovane »paket« pa v paketni izmenjavi. Kot je jasno razvidno iz dikcije 3. točke 17. člena konvencije, morajo biti vsaj nekateri paketi (in ne pisma!) do 2kg obravnavani v mednarodni pisemski (in ne le v paketni!) izmenjavi, kar je pomembno z vidika terminalnih stroškov oziroma stroškov medoperaterskih plačil. Z drugimi besedami, pomembna je vsebina, tj. blago v pošiljkah do 2kg, in ne samo poimenovanje proizvoda s strani poštnega izvajalca npr. »pismo« ali »paket«.

Med osnovne storitve se tako poleg pisemskih poštnih pošiljk, ki vsebujejo samo dokumente, štejejo tudi pisemske poštne pošiljke, ki vsebujejo blago, kot so prednostni in navadni (neprednostni) mali paketi do 2 kilogramov.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo nasprotujemo opisanemu tolmačenju in ravnanju Pošte Slovenije za katerega ni pravne podlage. Veljavni ZPSto-2 določa

  • v 2.1. točki 3. člena, da se v univerzalno poštno storitev uvrščajo poštne pošiljke do mase 2 kg in
  • v 16. točki 2. člena, da poštna pošiljka vključuje poleg pošiljk korespondence lahko tudi poštne pakete, ki vsebujejo blago s komercialno vrednostjo ali brez nje.

Poleg tega opozarjamo tudi na 5. točko 3. člena ZPSto-2, ki določa, da morajo velikost in druge lastnosti poštnih pošiljk iz drugega odstavka tega člena ustrezati določilom aktov Svetovne poštne zveze, ki veljajo v Republiki Sloveniji.

Iz navedenega izhajajo jasne obveznosti za Pošto Slovenije, kateri je bil tudi omogočen strokovni dialog glede načina implementacije navedene odločbe. Ker Pošta Slovenije obveznosti še vedno ne izvaja, ji je regulator trga Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (v nadaljevanju: AKOS) v okviru nadzornega postopka z odločbo št. 0611-7/2021/19 z dne 9. 6. 2021 naložil, da mora pri izvajanju univerzalne poštne storitve zagotoviti sprejem, predelavo oziroma usmerjanje, prevoz in dostavo poštnih pošiljk z blagom tudi znotraj pisemskih poštnih pošiljk. Pošta je zoper odločbo AKOS sprožila upravni spor. Zaradi neizvrševanja odločb grozi Pošti Slovenije tudi prekrškovni postopek.

Glede na navedeno zaključujemo, da zaenkrat ne vidimo potrebe po spremembi PSto-2 in z zanimanjem pričakujemo razplet upravnega spora v navedeni zadevi.

Komentarji