Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pravica do delnega plačila za izgubljeni dohodek tudi staršu avtista

4451 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Torej sedaj država krije delno plačilo enemu izmed staršev, katerega otrok je težko gibalno oviran. Da pa država krije izgubljen dohodek tudi staršu avtista, bi pa morala biti avtista pri hiši dva otroka. To se mi ne zdi pošteno. Imam 3 otroke, najstarejši izmed njih je avtist, s službo se morala prenehati saj je nemogoče skrbeti že za enega otroka pri hiši ki ima motnjo avtističnega spektra-avtizem. Z otrokom se je res potrebno ukvarjati ves čas, za njega porabim več časa kot za oba druga otroka. Mislim, da bi morala pravica do tega delnega plačila za izgubljen dohodek pripadati tudi staršem, ki imajo 3. otroke in je zgolj eden od njih avtist. Če bi imela samo enega otroka, bi še razumela pri 3 eh otrocih in avtistu pa je nemogoče, da hodim v službo in skrbim za vse.

Torej predlagam, da se pri dodelitvi plačila za izgubljen dohodek upošteva tudi število otrok. In naj se ga podeli tudi staršem, ki imajo otroka z avtizmom, predvsem če imajo skupno vsaj 3 otroke

95 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Valentinca42 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 6. 2021

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (Uradni list RS, št. 26/1490/1575/17 – ZUPJS-G, 14/18, 81/19, 158/20 in 92/21) določa, da je delno plačilo za izgubljeni dohodek osebni prejemek, ki ga prejme eden od staršev ali druga oseba, kadar zapusti trg dela ali začne delati krajši delovni čas zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali težko gibalno oviranega otroka ali otroka z določeno boleznijo iz seznama hudih bolezni. Pravico iz prejšnjega odstavka ima tudi eden od staršev ali druga oseba, ki neguje in varuje dva ali več otrok z zmerno ali težjo motnjo v duševnem razvoju ali zmerno ali težjo gibalno oviranostjo.

To pomeni, da eden od staršev (mati ali oče otroka) bodisi zapusti dosedanjo službo, začne delati samo 4 ure na dan, ali pa se odjavi iz evidence brezposelnih oseb na območni enoti Zavoda RS za zaposlovanje zato, da ostane doma z otrokom, ki potrebuje posebno nego in varstvo zaradi težke motnje v duševnem razvoju ali težke gibalne oviranosti ali določene bolezni iz seznama hudih bolezni, torej najtežje stopnje motnje oziroma oviranosti otroka. Delno plačilo za izgubljeni dohodek se po 1.7.2021 dviguje na višino minimalne plače.

O pravici do delnega plačila za izgubljeni dohodek odloča zdravniška komisija v vsakem posameznem primeru, upoštevajoč diagnozo otroka in njegovo trenutno zdravstveno stanje.

Komentarji