Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prehajanje meje iz poslovnih razlogov

634 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Zdajšnji predlog določa, da se tisti, ki prehaja mejo iz poslovnega razloga mora vrniti v Slovenijo v 12 urah, če želi prestopiti mejo brez testa in karantene. Ker so naši glavni prodajni trgi Bosna in Hercegovina in Srbija, se je pri poslovnem potovanja tja nemogoče vrniti nazaj v Slovenijo 12 urah in v takih primerih aktualni odlok določa predložitev negativnega PCR testa ne meji. Problem je v tem, da PCR test narejen v Bosni in Hercegovini in Srbiji ne velja, ampak, ga je treba narediti v EU. Prva država pri vračilu iz BIH in Srbije je Hrvaška. Seveda je mogoče narediti test tam, vendar pa rezultata ne dobiš prej kot v 24 urah, kar pomeni, da moraš samo zaradi PCR testa na Hrvaškem nekje prespati, da počakaš na rezultat, kar povzroča nepotrebno izgubo časa in dodatne stroške firmi. Za vračilo v Slovenijo pv takih primerih predlagam hiter test, ali pa PCR test narejen v BIH ali Serbiji.

Lep pozdrav!

Slomatex d.o.o., M.Sobota

Robert Brunec

25 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Brunec 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 8. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Z vidika varovanja javnega zdravja in preprečevanja širjenja epidemije je prehajanje meje iz poslovnih razlogov in vračanje v 12 urah brez potrdila o cepljenju, prebolevnosti ali brez negativnega testa vsekakor tveganje za širjenje epidemije. Zgolj hiter oziroma nujen opravek s čim manj stiki v tvegani državi opravičuje tovrstno izjemo. Predvsem pa odločitve o pogojih prehajanja meja sprejema strokovna skupina pri MZ in jih MNZ zgolj implementira v odlok, s katerim se ureja prehajanje meja. Strokovna skupina je že večkrat podala mnenje, da je obstoječa ureditev ustrezna in ne podpira hitrega testa ali PCR testov, narejenih v tretjih državah za prehod meje. Priporočajo pa cepljenje.

Ko posamezna država doseže epidemiološko varno stanje in preide v t. i. zeleno območje, pa že obstoječi odlok za prehod meje ne zahteva pogoja. Odlok, ki začne veljati 3. julija 2021 in velja do vključno 11. julija 2021, uvršča BIH in Srbijo na zeleni seznam. Oseba, ki prihaja z območja, ki je na zelenem seznamu, lahko vstopi v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Ne glede na prejšnji stavek mora oseba dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Republike Slovenije do vrnitve v Republiko Slovenijo, če je to obdobje krajše od pet dni.

Komentarji