Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Brez gradbenega dovoljenja za plastenjake

1137 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Ker rabimo čim hitreje zagotoviti večjo samooskrbo predlagam da se za postavitev plastenjaka ne potrebuje pridobiti gradbenega dovoljenja ne glede na velikost plastenjaka.

Plastenjak je nezahtevna zgradba ki ima kovinsko ali leseno ogrodje in je prekrito s plastično folijo.

To bi zelo olajšalo postavitev plastenjakov kmetom, tako da bi vsak imel možnost pridelave zelenjave čez vse leto. Povečali bi samooskrbo in BDP ter zaposlilitev bi našlo večje število ljudi

29 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B bmm 21 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 6. 2021

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V skladu s 3.č členom Zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 71/11 – uradno prečiščeno besedilo, 58/12, 27/16, 27/17 – ZKme-1D in 79/17; v nadaljevanju: ZKZ) oziroma 45. členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 27/16; v nadaljevanju: ZKZ-E) je na kmetijskem zemljišču dopustna pomožna kmetijsko-gozdarska oprema, med katero med drugim spada tudi premični tunel in nadkritje. Je pa pomožna kmetijsko-gozdarska oprema na nekem zemljišču dopustna le, če to določa in pod pogoji kot to določa prostorski akt občine (npr. izvedbeni del občinskega prostorskega načrta), na območju katere se to zemljišče nahaja. V skladu z gradbeno zakonodajo gradbeno dovoljenje za postavitev kmetijsko-gozdarsko opremo ni potrebno.

V skladu s 3.č členom ZKZ oziroma 45. členom ZKZ-E so na kmetijskih zemljiščih dopustni rastlinjaki kot objekti, ki so proizvod, dan na trg v skladu s predpisom, ki ureja tehnične zahteve za proizvode in ugotavljanje skladnosti (t.i. rastlinjaki prefabrikati), ne glede na njihove dimenzije (površina, višina). Je pa postavitev rastlinjaka prefabrikata na nekem zemljišču dopustna le, če to določa in pod pogoji kot to določa prostorski akt občine (npr. izvedbeni del občinskega prostorskega načrta), na območju katere se to zemljišče nahaja. Če rastlinjak prefabrikat presega merila za enostaven objekt, je v skladu z gradbeno zakonodajo zanj treba pridobiti gradbeno dovoljenje za nezahtevni objekt.

Omenimo naj, da je bil s sprejemom in uveljavitvijo Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 80/20, 152/20 – ZZUOOP, 175/20 – ZIUOPDVE, 203/20 – ZIUPOPDVE in 15/21 – ZDUOP; v nadaljevanju: ZIUOOPE) narejen odstop od 3.č člena ZKZ, 45. člena ZKZ-E in prostorskih aktov občin, in sicer prvotno do konca leta 2020, kasneje pa je bil rok podaljšan do 31. decembra 2021.

45. člen ZIUOOPE tako določa, da je, ne glede na 3.č člen ZKZ, 45. člen ZKZ-E in prostorske akte občin, za povečanje kmetijske pridelave v Republiki Sloveniji na kmetijskih zemljiščih z boniteto, nižjo od 35, dopustno postaviti rastlinjak prefabrikat, ki omogoča pridelavo hrane in ima površino do 1 ha.

Če na zemljišču že stoji rastlinjak, je ne glede na 3.č člen ZKZ, 45. člen ZKZ-E in prostorske akte lokalnih skupnosti za povečanje kmetijske pridelave v Republiki Sloveniji na kmetijskih zemljiščih z boniteto, nižjo od 35, dopustno postaviti rastlinjak prefabrikat, ki omogoča pridelavo hrane in ima površino do 3 ha.

Ne glede na določbe Uredbe o razvrščanju objektov (Uradni list RS, št. 37/18) se vsi rastlinjaki prefabrikati štejejo med enostavne objekte (tretji odstavek 45. člena ZIUOOPE). V skladu z gradbeno zakonodajo se enostavni objekt lahko gradi brez gradbenega dovoljenja.

Vsi rastlinjaki prefabrikati iz 45. člena ZIUOOPE se morajo uporabljati le v kmetijske namene oziroma morajo omogočiti pridelavo hrane. Kot že omenjeno ukrep po ZIUOOPE velja do 31. decembra 2021.

Komentarji