Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Hitri in PCR test Hrvaška, Bosna, Črna gora, Srbija

11235 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Naši vladi predlagam, da nemudoma sprejme odlok, da se iz Hrvaške lahko pride tudi z hitrim testom. Če lahko potujemo na Hrvaško z hitrim testom je prav, da se nam omogoči, da lahko iz Hrvaške pridemo z hitrim testom.

Namreč veliko neprimičnin imamo Slovenci na Hrvaškem in žalostno je, da jih ne moremo koristiti! Namreč PCR testi so predragi, da bi si jih lahko vsak privoščil in še predolgo se čaka na sam rezultat testa.

Hkrati pa bo Hrvaška še v tem mesecu predstavila kje vse bo izvajala hitre teste in PCR teste tako, da je prav, da se nam zagotovi da že pred prvomajskimi počitnicami nam naša vlada zagotovi, da se bomo lahko vrnili z hitrim testom, ki bi veljal 48 ur od odvzema!

 

Hkrati pa zahtevam, da lahko iz Bosne, Srbije, Črne gore pridemo z PCR testom, ki ga ta trenutek naša vlada ne priznava saj mora biti narejen v šengnu ali EU.

Kar se mi zdi diskriminatorno, da ti državljani, ki delajo v Sloveniji ne morejo k svojim družinam saj ob povratku morajo na Hrvaškem delati PCR test kar pomeni, da vsaj 2 dni prej že morejo na Hrvaško, da opravijo PCR test in tam v samoizolaciji počakati na izvid, da lahko pridejo nazaj!

 

Zato bi morala vlada še naslednji teden sprejeti sklep:

Iz države Hrvaške se lahko pride z hitrim testom

Iz držav Bosna, Srbija, Črna gora pa se prizna PCR test narejen v priznanih laboratorijih!

1191 glasov

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Pilinger 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 7. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Odločitve o pogojih prehajanja meja sprejema strokovna skupina pri MZ in jih MNZ zgolj implementira v odlok, s katerim se ureja prehajanje meja. Strokovna skupina je že večkrat podala mnenje, da je obstoječa ureditev ustrezna in ne podpira hitrega testa ali PCR testov, narejenih v tretjih državah za prehod meje. Priporočajo pa cepljenje.

Ko posamezna država doseže epidemiološko varno stanje in preide v t. i. zeleno območje, pa že obstoječi odlok za prehod meje ne zahteva pogoja. Odlok, ki začne veljati 3. julija 2021 in velja do vključno 11. julija 2021, uvršča BIH in Srbijo na zeleni seznam. Oseba, ki prihaja z območja, ki je na zelenem seznamu, lahko vstopi v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Ne glede na prejšnji stavek mora oseba dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Republike Slovenije do vrnitve v Republiko Slovenijo, če je to obdobje krajše od pet dni.

Komentarji