Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

COVID -MTD-porodniška

655 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Zakaj se pri izplačilu MTD dohodka (s.p.-ju) v času Covida upošteva prejem porodniške oziroma starševskega nadomestila. Starševsko nadomestilo je namenjeno materi in njenemu otroku in ne podjetju (kot prihodek in ne povečuje prometa podjetja). Zakaj smo matere podjetnice še pri tem prikrajšane, saj porodniško oziroma starševsko nadomestilo po "covid zakonu" vpliva na izplačilo MTD?

To področje bi se moralo nemudoma urediti in odpraviti to omejitev, da bomo lahko nadaljevale s podjetništvom in bomo enakopravnem položaju.

25 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Andrejati 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


30. 3. 2023

Odziv Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport

V zvezi s predlogom pojasnjujemo, da je bila lahko skladno z interventnimi zakoni v času epidemije COVID-19 upravičena do izplačila samozaposlena oseba, družbenik in kmet, če koristi porodniško oziroma starševsko varstvo Če zaradi epidemije zavezanec ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanjem obsegu, je upravičen do izplačila mesečnega temeljnega dohodka. V skladu s z interventnimi zakoni (npr. četrtim odstavkom 88. člena ZZUOOP) so (npr. ne glede na določbe tretjega odstavka 88. člena ZZUOOP) do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka v celotnem znesku upravičeni zavezanci, ki so do polnega zavarovalnega časa vključeni na podlagi drugega odstavka 19. člena ZPIZ-2 (šifre zavarovalne podlage 071, 072, 074, 096, 110), razen če za posamezni mesec niso za celotni mesec vključeni v zavarovanje na podlagi 15., 16., 17. ali petega odstavka 25. ali šestega odstavka 19. člena ZPIZ-2.

Vsekakor pa bomo v primeru novih izrednih razmer posebno pozornost namenili podjetnicam, da bodo v enakopravnem položaju na trgu.

Komentarji