Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Davek na kripto valute

1261 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Po zdajšnji zakonodaji ni povsem jasno kako se obdavči kripto valute saj le te obsegajo veliko različnih načinov interakcij. Ni jasno kako je s tistimi primeri ko človek vnovči le del svojega kripto portfelja ali pa ga sploh ne.

Kripto valute tudi ni mogoče povsem primerjati z ničemer kar je bilo do sedaj obdavčeno do take mere, da bi bilo lahko obravnavano na enak način.

Interes po vlaganju v blockchain tehnologijo se hitro povečuje tako med zasebniki kot institucijami.

Veliko ljudi ki vlaga v te projekte, ki trgujejo se sploh ne zaveda da so lahko kazensko preganjani če ne prijavijo dohodka ob koncu leta. V izogib temu je moj prvi predlog vladi da širšo javnost seznani s pravnimi posledicami glede tega.

Sicer pa je moj predlog naj se vse kar je povezano s kripto valutami izvzame iz obdavčevanja. Davek na dodano vrednost pri nakupu stvari je potem ko bodo ljudje svoje profite zapravljali pri nakupovanju že tako in tako zagotovljen. S tem bo oblast zagotovila da bo denar, da bodo kripto milijonarji s svojimi sredstvi ostali doma ker jih čedalje več beži v tujino. Teh kripto milijonarjev ni malo in hitro se množijo. Tako bo oblast tudi preprečila množično davčno utajevanje ki je posledica nevednosti ljudi. Ljudje pa bodo spali mirno in svoj kapital trošili na domačih tleh kar je dobro za vse. Vlada mora narediti vse da omogoči blockchain tehnologiji integracijo v sistem.

Prosim da se komentarjev kot so piramida, Ponzi Scheme, ipd vzdržite ker s tem le potrjujete da ste nerazgledani.

36 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jan31 39 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 6. 2021

Odziv Ministrstva za finance

Uvodoma pojasnjujemo, da države pri davčni regulaciji virtualnih valut praviloma niso sprejele posebnih oziroma novih pravil, s katerimi bi zakonsko urejale to področje, temveč so jih skladno z načelom enake davčne obravnave ustrezno umestile v obstoječe zakonske okvire. Pri regulaciji so tako sledile vsebini virtualnih valut in ne njihovi formi. Kriptovalute, kamor spadajo bitcoin in njemu podobne virtualne valute, so v širši mednarodni skupnosti opredeljene kot oblika premoženja. Temu je sledilo tudi Ministrstvo za finance in kriptovalute za namene obdavčitve z dohodnino opredelilo kot obliko (premičnega) premoženja. Kriptovalute se namreč po vsebini razlikujejo od denarja, vrednostnih papirjev, investicijskih kuponov, izvedenih finančnih instrumentov ali lastniških deležev, hkrati pa nedvomno predstavljajo obliko premoženja. Ostale oblike virtualnih valut se obravnava skladno z njihovo vsebino.

Po Zakonu o dohodnini (Uradni list RS, št. 117/06 in nasl.) so obdavčeni vsi dohodki, razen tistih, ki so izrecno izvzeti iz obdavčitve. Skladno z načelom enake davčne obravnave velja enako za dohodke povezane z virtualnimi valutami. Kot navedeno zgoraj, je davčna obravnava virtualnih valut posledica vsebinske opredelitve virtualnih valut kot oblike premoženja in je natančno pojasnjena s pojasnilom, ki ga je izdala Finančna uprava RS v sodelovanju z Ministrstvom za finance, in je dostopno na https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogodki_prebivalci/trgujem_z_virtualnimi_valutami/.

Pri obdavčitvi virtualnih valut se v osnovi uporabljajo enaka davčna pravila, ki veljajo za enakovrstne dohodke, vključno s pravili o prijavi doseženih dohodkov. Specifike poslovanja z virtualnimi valutami, po katerih se virtualne valute ločijo od drugih oblik premoženja, pa so zajete z navedenim pojasnilom. Poudariti je, da je predvsem v povezavi s trgovanjem z virtualnimi valutami, ki je najbolj razširjena oblika poslovanja posameznikov z virtualnimi valutami, podanih največ dodatnih pojasnil. Tako so podani vsebinski kriteriji, na podlagi katerih se šteje, da posameznik opravlja dejavnost in tudi ilustrativni primeri, ki so kvantitativne narave. Na podlagi pojasnila je posameznikom omogočeno, da ugotovijo, kakšne so davčne posledice njihovega poslovanja z virtualnimi valutami.

V povezavi s seznanjenostjo splošne javnosti s pravnimi in davčnimi posledicami poslovanja z virtualnimi valutami pojasnjujemo, da je Finančna uprava RS že leta 2013 (takrat Davčna uprava RS) izdala prvo pojasnilo, ki se z razvojem področja virtualnih valut ves čas ustrezno dopolnjuje. Prav tako je bila sama tematika že večkrat tudi medijsko izpostavljena. Iz tega razloga smo mnenja, da je posameznikom v dovoljšni meri omogočena možnost seznanitve z vsemi relevantnimi informacijami, da niso v negotovosti glede posledic svojega poslovanja z virtualnimi valutami.

Upoštevaje vse navedeno, menimo, da so na podlagi obstoječe davčne ureditve virtualne valute ustrezno umeščene v obstoječa davčna pravila, in sicer skladno z načelom enake davčne obravnave. Na ta način je spoštovano načelo pravičnosti obdavčitve, po katerem davek plačujejo vsi, ki so ekonomsko sposobni, primerno svoji ekonomski sposobnosti in enakomerno. Davčno breme mora namreč biti enakomerno porazdeljeno med davčnimi zavezanci, vsak zavezanec pa mora prispevati pravičen delež k delovanju države. Iz navedenih razlogov nismo naklonjeni predlogu, da se davčno oprosti vse dohodke, povezane z virtualnimi valutami.

Komentarji