Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvrstitev knjižnic med nujno potrebne storitve v času epidemije

401 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam uvrstitev knjižnic med nujno potrebne storitve v času epidemije. To utemeljujem predvsem iz položaja dijakov in študentov, ki potrebujejo gradivo za pripravo na teste, maturo, izpite in za opravo ostalih obveznosti. Menim, da bi lahko knjižnice delovale vsaj v omejenem obsegu in zagotavljale gradivo po predhodni rezervaciji ter z najmanjšim možnim stikom.

29 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A AK13 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 5. 2021

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo za kulturo podpira delovanje slovenskih splošnih knjižnic za zagotavljanje knjižnične javne službe, ki je izvirna naloga lokalnih skupnosti. Za splošno dostopnost storitev knjižnične javne službe si ministrstvo prizadeva tudi v času epidemije, in sicer z uvrstitvijo knjižnic med nujno potrebne storitve. V vsakokratnem vladnem odloku, ki se nanaša na začasne prepovedi oziroma omejitve kulturnih dejavnosti, je namreč določeno, da prepoved ne velja za knjižnice in nekatere druge izjeme, oziroma knjižnice svoje storitve lahko pod določenimi pogoji in omejitvami ponujajo končnim uporabnikom. Knjižnice so bile na podlagi vladnih odlokov začasno zaprte samo v sklopu strogih ukrepov za zaustavitev javnega življenja, ki so veljali od 1. do 11. aprila 2021 (šest delovnih dni).

Ministrstvo za kulturo si v sodelovanju z Združenjem splošnih knjižnic, ki zastopa interese vseh slovenskih splošnih knjižnic, prizadeva, da bi občine knjižnično dejavnost kot izvirno nalogo zagotavljale v primernem obsegu in kakovosti tudi v času epidemije, dejanska trenutna dostopnost knjižničnih storitev na posamezni lokaciji pa je odvisna od prostorskih, delovno organizacijskih in drugih trenutnih razmer vsake posamezne knjižnice. Zato mora vsaka knjižnica stalno skrbeti, da ponuja neposredno končnim uporabnikom le tiste storitve, za katere lahko zagotavlja predpisane pogoje in omejitve, pri opravljanju dejavnosti pa mora smiselno upoštevati tudi vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Komentarji