Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zakonsko predpisan rok za spremembo občinskega prostorskega načrta

522 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam, da vlada sprejme zakon, ki bi občine prisilil, da OPN spreminjajo pogosteje oz. recimo vsake 4 leta, ne pa vsakih 15 let ali več, ker se jim enostavno ne da in se izgovarjajo, da s strani občanov ni dovolj zanimanja za te spremembe.

30 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Monik 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 5. 2021

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Veljavni zakon o urejanju prostora (ZUreP-2) v 258. členu določa, da občine vsaka štiri leta pripravijo poročilo o prostorskem razvoju na svojem območju v katerem prikažejo analizo stanja in smernic prostorskega razvoja občine, analizo izvajanja občinskih prostorskih aktov ter predloge za prilagoditve občinskih prostorskih aktov, in ga objavijo na krajevno običajen način. ZUreP-2 se je začel uporabljati 1. 6. 2018, tako da bodo junija 2022 potekla štiri leta v katerih bi občine ta poročila morale pripraviti.

Poročilo je podlaga za sprejemanje odločitve o potrebnih spremembah in dopolnitvah občinskih prostorskih aktov in drugih ukrepov, če se izkaže da je to potrebno. Seveda pa lahko občina k pripravi sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta (OPN) pristopi tudi v krajšem času ali pa oceni, da na podlagi poročila o prostorskem razvoju, sprememb in dopolnitev OPN ni treba pripraviti. OPN je splošni pravni akt občine s katerim se načrtujejo prostorske ureditve lokalne pomena, določa namensko rabo prostora in prostorski izvedbeni pogoji. Ker je načrtovanje prostorskega razvoja prostora ena od izvirnih nalog občine, mora biti občina, v okviru določb ZUreP-2, samostojna pri sprejemanju odločitve, kdaj pristopi k pripravi novega OPN ali njegovih  sprememb in dopolnitev.

Za doseganje manjših, individualnih prilagoditev prostorske regulacije v obstoječih OPN je ZUreP-2 uvedel inštrument lokacijske preveritve. Z lokacijsko preveritvijo občina lahko dovoli individualno odstopanje od prostorskih izvedbenih pogojev, kot jih določa OPN, za namen konkretne gradnje oziroma investicijske namere.

Smiselno enake določbe ohranja tudi predlog novega Zakona o urejanju prostora, ki ga pripravlja Ministrstvo za okolje in prostor.

Komentarji