Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba izgleda cigaretnih škatlic

676 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

Predlagam vladi, da pripravi spremembo zakona, ki ureja izgled cigaretnih škatlic. Del površine bi za stalno ali za določeno obdobje namenili prijaznemu pozivu kadilcem, naj ogorke odmetavajo v koše za smeti (preostanek odpadkov). Podučili bi jih, da ogorki predstavljajo resen okoljski problem, saj potrebujejo desetletja, da se razgradijo, pri tem pa sproščajo v okolje neželene snovi, kot so mikroplastika, težke kovine, strupi arzen in nikotin itd. Poziv naj bo prijazen in izobraževalen. Kadilce je treba najprej izobraziti, saj se mnogi sploh ne zavedajo globine tega problema, na drugem mestu je, da se jim omogoči primerno odlaganje ogorkov (ustrezni smetnjaki), nazadnje pa šele pride kaznovanje nevestnežev.

31 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z znalček 58 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 5. 2021

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov med drugim določa tudi označevanje in embalažo tobačnih in povezanih izdelkov, vključno z zdravstvenimi opozorili. Na podlagi omenjenega zakona je izdan Pravilnik o enotni embalaži tobačnih izdelkov, ki določa videz embalaže cigaret in tobaka za zvijanje ter videz posameznih cigaret.

Junija 2019 je bila izdana tudi evropska direktiva (2019/904) o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, ki med drugim določa, da morajo proizvajalci, ki dajo na trg tobačne izdelke, na embalaži takega proizvoda ali na proizvodu samem dodati vidno in jasno čitljivo oznako, ki je ni mogoče izbrisati in, ki potrošnike obvešča o ustreznih možnostih ravnanja z odpadki za proizvod ali načinih odstranjevanja odpadkov, ki se jim je treba pri tem proizvodu izogibati (v skladu s hierarhijo ravnanja z odpadki in prisotnosti plastike v proizvodu ter posledičnem negativnem vplivu smetenja ali drugih neustreznih načinov odstranjevanja odpadnega proizvoda na okolje). V ta namen je bila na podlagi navedene direktive izdana Izvedbena uredba Komisije (2020/2151) z dne 17. decembra 2020 o določitvi pravil o harmoniziranih specifikacijah za označevanje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo iz dela D Priloge (kamor spadajo tudi tobačni izdelki) in popravek te izvedbene uredbe.

Izvedbena uredba se v nacionalnem pravnem redu uporablja neposredno in začne veljati s 3. 7. 2021. Kar pomeni, da bodo morali biti tobačni izdelki označeni v skladu z izvedbeno uredbo na trgu v Sloveniji od 3. 7. 2021 dalje. Dajanje na trg pa ne gre enačiti s prodajo na trgu, saj bo pri trgovcu ostalo še vedno nekaj zaloge tobačnih izdelkov, ki ne bodo označeni in jih bo v določenem času odprodal.

Prav tako bo imel proizvajalec tobačnih izdelkov v skladu z evropsko direktivo nekatere obveznosti plačevanja stroškov čiščenja smetenja, stroške zbiranja odpadkov iz teh proizvodov, ki se zavržejo v javne sisteme za zbiranje odpadkov, vključno s tistimi, ki so povezani z infrastrukturo in njenim delovanjem ter naknadnega prevoza in obdelave teh odpadkov. Stroški bodo lahko vključevali stroške vzpostavitve posebne infrastrukture za zbiranje odpadkov teh proizvodov, kot so ustrezne posode za odpadke, nameščene na lokacijah, ki so najbolj obremenjene zaradi smetenja. V nadaljevanju bo obveznost proizvajalca tudi ozaveščanje o negativnem vplivu smetenja in drugega neustreznega odstranjevanja odpadkov.

Nacionalni predpis, ki bo prenašal evropsko direktivo v slovenski pravni red, bo v kratkem v javni obravnavi.

Komentarji