Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izstop iz sistema obveznega zavarovanja

806 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Spoštovani,

Storitev našega zdravstvenega sistema so po mojem prepričanju in izkušnjah pod nivojem, ki pritiče državi EU. Kakršnakoli pritožba naleti na gluha ušesa, mnenje pacienta je irelevantno (človek je dober samo za plačevati), v reformo, ki bi bila dobra za ljudi ne verjame nihče več. Ladja tone globje in globje.

Zato predlagam, da se posamezniku, ki to želi, nudi možnost izstopa iz državnega zdravstvenega zavarovanja. Ob tem posameznik podpiše, da iz naslova javnega zavarovanja od države ne pričakuje nikakršnih storitev več, posledično se mu ne trga premija ne za obvezno in ne za dodatno zdravstveno zavarovanje. Se bomo pač ljudje ustrezno zavarovali čez mejo, če Slovenija tega ni sposobna urediti.

31 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J JazPravim 46 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 8. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Sistem zdravstvenega varstva v Sloveniji temelji na socialnem zdravstvenem zavarovanju upoštevajoč načelo solidarnosti, neprofitnosti in socialne pravičnosti.

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa vključitev v zdravstveno zavarovanje vseh oseb s prijavljenim prebivališčem, kar pomeni, da ima vsaka oseba s stalnim prebivališčem dostop do zdravstvenih pravic, ki jih zagotavlja zdravstveno zavarovanje. Pogoj za pridobitev pravic je, da je oseba prijavljena v zavarovanje, s čimer pridobi status zavarovane osebe po eni od zavarovanih podlag. Ker je zavarovanje obvezno, se oseba s stalnim prebivališčem in tujci pod pogoji, ki jih določa ta zakon, tudi ne more izogniti obveznemu zavarovanju.

Obvezno zdravstveno zavarovanje je en izmed stebrov, s katerim se prebivalcem Slovenije zagotavlja socialno varnost. Posredovani predlog je pavšalen, utemeljen le z osebnim mnenjem in prepričanjem, brez dokazov. Predlagatelj ni predlagal celovite rešitve temveč meni, da se lahko v okviru Slovenije odreče zdravstvenim storitvam, ki so organizirane s strani države in se zavaruje v tujini. Sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja v sklopu pravic, ki izhajajo iz tega, vsebuje ne le zdravstvene storitve, temveč (med drugim) tudi bolniško odsotnost, pravico do zdravil in živil, do storitev nujne medicinske pomoči (npr. v prometni nesreči, ob srčnem infarktu, …) itd., predlagateljev predlog pa pomeni, da se oseba odreče tudi tem pravicam.

Ker je predlog v nasprotju s temeljnimi načeli socialne varnosti v Sloveniji, njegov sprejem pa bi povzročil nesorazmerne posledice v organizaciji in dostopnosti zdravstvenega varstva, menimo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.  

Komentarji